Komise zanalyzuje novelu maďarské ústavy

22.03.2013
čtk

Koncem dubna zveřejní Evropská komise svou analýzu novely maďarské ústavy. Podle zdroje agentury AFP mohou závěry zprávy vyvolat napětí ve vztazích mezi EU a maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Vypracování analýzy řídí předseda komise José Manuel Barroso za pomoci úřadu komisařky pro spravedlnost Viviane Redingové.

Barroso hned po schválení novely upozornil, že provedené změny v základním zákonu Maďarska vyvolávají obavy, pokud jde o princip vlády práva, práva Evropské unie a standardů Rady Evropy. Novela byla schválena 11. března. Mluvčí Komise pak upřesnil, že komise nebude váhat podniknout právní kroky a postavit Maďarsko před Evropský soudní dvůr. Učiní tak v případě, kdy dojde k závěru, že úprava ústavy porušuje právo Evropské unie.

Více o maďarském ústavním pořádku si přečtěte v článku Maďarská ústava va zajetí emocí

Schválená úprava maďarského základního zákona omezuje operační prostor ústavního soudu a ruší všechna jeho rozhodnutí přijatá před rokem 2012. Tím ruší možnost využívat starší judikaturu jako precedens. Kritici reformy označují novelu za mstu ústavním soudcům za jejich odmítavý postoj k některým dřívějším Orbánovým iniciativám. Šlo zejména o zamítnutý návrh zákona o povinné registraci voličů.

Kritikům ústavní novely vadí také to, že umožní trestní stíhání za bezdomovectví a že bezdětné homosexuální páry nebudou nově označovány jako rodina. Změny podle nich také omezí ekonomickou soběstačnost univerzit a nezávislost církví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek