Digitální ekonomika a EU ve světě- priority lotyšského předsednictví

29.12.2014
čtk

Lotyši představili priority svého předsednictví v Radě, které přebírají od 1.ledna 2015. Bude jimi snaha o plné využití digitální ekonomiky a posílení konkurensceschopnosti, dále pak budou chtít zvýraznit roli EU ve světě. V květnu příštího roku se v Rize bude konat další summitu Východního partnerství.

Lotyšská velvyslankyně při EU Ilze Juhasoneová upozornila, že v nadcházejících měsících bude pro EU důležitá problematika „energetické unie“. Ta se týká i mezinárodních vztahů EU, v tomto případě zejména s Ruskem. Lotyšsko je země, která je energeticky závislá na dovozu surovin právě z Ruska.

Lotyšsko také čeká vedení jednání o přesné podobě Evropského fondu strategických investic, který by měl zahájit svou činnost v polovině roku 2015. Tento fond by mohl v příštích třech letech přinést do ekonomiky EU 315 miliard eur. Komise by měla návrh předložit v lednu 2015. Členské země na prosincovém summitu už investiční plán nové Komise podpořily.

Další prioritou bude pro Lotyše digitální agenda. Pokrok by mohl nastat v jednání o telekomunikačním balíčku. Tento návrh by mohl být Komisí doplněn o další úpravy týkající se dobudování jednotného digitálního trhu, Komise by s nimi mohla přijít ještě před summitem, který se bude konat v červnu 2015. Pro EU bude také důležitá informační bezpečnost a ochrana dat.

V mezinárodní oblasti by pak lotyšské předsednictví mělo nadále jednat o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP). Podle diplomatů by se mělo „okno příležitotostí“ pro jeho uzavření otevřít právě v roce 2015. EU by mělo také s USA jednat o energetické oblasti. I v následujících měsících bude pro EU důležitá hrozba Islámského státu a humanitární krize spjatá s vývojem situace v Sýrii.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek