Zemědělství a rybolov v říjnu 2013

05.11.2013
Euroskop

Přechodné období pro reformu SZP v roce 2014 – dohoda institucí EU uzavřena

Přechodné období pro reformu SZP v roce 2014 – dohoda institucí EU uzavřena

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví některá přechodná ustanovení o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV) a kterým se mění nařízení (EU) č. […] [nařízení o rozvoji venkova], pokud jde o zdroje a jejich rozdělení v roce 2014, a kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 73/2009 a nařízení (EU) č. […] [nařízení o přímých platbách], (EU) č. […] [horizontální nařízení] a (EU) č. […] [nařízení o jednotné společné organizace trhů], pokud jde o jejich použití v roce 2014 (KOM(2013) 226)

Instituce EU se v říjnu 2013 shodly na atributech přechodného období reformy společné zemědělské politiky v roce 2014. Členské státy tak získají potřebný čas na implementaci nových opatření. Nový systém přímých plateb včetně nově stanovených podmínek pro ochranu životního prostředí (tzv. ozeleňování) bude v rámci reformy společné zemědělské politiky pro léta 2014–2020 zaveden až od roku 2015.

Pozadí

Nedořešená situace v oblasti zemědělské reformy vedla v dubnu 2013 EK k tomu, že Radě před­ložila návrh, který se týká přechodných opatření v rámci SZP pro rok 2014 (více v příspěvku „EK vydala návrh týkající se přechodných opatření v rámci SZP pro rok 2014 a Rada dále jednala o reformách SZP a SRP“, Zemědělství a rybolov v dubnu 2013).

Důvodem pro zveřejnění návrhu na úpravu přechodného období byla především snaha řešit situaci, v níž se sice podařilo dosáhnout shody Rady a EP před začátkem roku 2014, členské státy ale nestihnou do té doby uzpůsobit svoji legislativu a administrativu novým pravidlům. Aby se zabránilo chaosu, bylo nutné naplánovat určité přechodné období především v oblasti vyplácení přímých plateb předtím, než bude zaveden nový systém na základě reformy. Z hlediska ČR a většiny dalších států někdejšího východního rozšíření EU je přitom důležité, že minimálně pro rok 2014 bude prodloužen stávající systém SAPS.

Odpovědné instituce EU nenašly finální shodu na konečné podobě reformy v oblasti SZP v dostatečném časovém předstihu. Nejen v případě finanční perspek­tivy 2014–2020, ale také u dlouho projednávané otázky reformy SZP nakonec EP, Rada a Komi­se dospěly k dohodě do konce června 2013 (více v příspěvku „Pravidla v oblasti zemědělství se od roku 2014 opět změní, EP, Komise a Rada se dohodly na reformě SZP“, Zemědělství a rybolov v červnu 2013). Finální dohoda institucí EU byla ovšem stvrzena schválením ve výboru AGRI až 30. 9. 2013 (více v příspěvku „Poslední sporné body reformy SZP vyřešeny, výbor AGRI schválil reformní balíček“, Zemědělství a rybolov v září 2013).

Přechodné období se má týkat především vyplácení přímých plateb a programů rozvoje venkova, které jsou momentálně připravovány na základě projednávané legislativy na úrovni jednot­livých členských států

Klíčové body

17. 10. 2013 došlo k dohodě o většině neuzavřených otázek na třístranném jednání Evropské komise, EP a Rady. Poslední problematické body byly vyřešeny během jednání litevského předsednictví s EP na jeho plenárním zasedání ve Štrasburku 23. 10. 2013.

Nová opatření podmiňující nárok na přímé platby a související s požadavky na ozeleňování, stejně jako např. podpora mladým farmářům, nevstoupí v platnost před rokem 2015. Tato opatření totiž s sebou ponesou nezanedbatelné (a též kritizované) administrativní požadavky, kterým se budou muset přizpůsobit zejm. platební agentury v členských státech.

Jedním z projednávaných návrhů byla i zpráva Alberta Desse, který doporučil, aby účinnost tzv. „ozeleňovacích“ opatření byla odložena o další rok, tzn. od 1. 1. 2016. To však odmítl jak výbor AGRI, tak plénum EP i Rada.

Redistribuční platby na první hektary, které umožní členským státům přesunout 30 % z přiděleného objemu pro daný členský stát menším zemědělcům, budou aplikovány dříve, než se EU původně dohodla, a to již od 1. 1. 2014.

Členské státy budou moci mírně navýšit objem finančních prostředků v roce 2014 na platby vázané na produkci z 3,5 % na 6,5 %. Od začátku roku 2014 bude rovněž umožněn přesun finančních prostředků členských států mezi jednotlivými pilíři SZP.

Na konci října 2013 byla dosažena dohoda o posledních 2 sporných bodech přechodných opatření. Rada dala souhlas pozměňovacímu návrhu EP, podle kterého budou členské státy moci lineárně snížit přímé platby za rok 2014 vzhledem k dodržení národních stropů s možností udělit výjimku u přímých plateb nižších než členským státem stanovená hranice, maximálně ovšem 5 tis. €. EP ustoupil ve svém návrhu, který by umožňoval poskytovat veřejnou podporu sektoru drůbeže nad rámec podpory EU.

Předpokládaný další vývoj

Výbor AGRI hlasoval o přechodných opatřeních na zasedání 4. 11. 2013, následovat bude hlasování pléna EP a Rady. Souhlas Rady ministrů pro zemědělství se očekává na jejich zasedání v listopadu 2013. Legislativní proces je nutné dokončit do konce roku 2013 tak, aby přechodná opatření mohla být účinná od 1. 1. 2014.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality