Energetika v EU: několik grafů a čísel


Euroskop, 26.6. 2014

Jednou z pěti hlavních priorit dokumentu s názvem „Strategická agenda EU v čase změny“, který sestavil předseda Evropské rady Herman Van Rompuy po konzultaci s členskými státy, je také energetika.

Návrh usnesení Evropské rady mluví o vzniku energetické unie. S nápadem na její vznik přišel v reakci na ukrajinskou krizi a zhoršení vztahů s Ruskem polský premiér Donald Tusk. Mezi jeho návrhy patřilo dokončení energetického trhu a také na evropské úrovni koordinovaný postup při jednání s vnějšími dodavateli.

Plynovod Stork II

K praktickému kroku pro zajištění energetické bezpečnosti přistoupila před červnovou Evropskou radou také Česká republika. Energetický regulační úřad povolil tento týden stavbu česko-polského obousměrného propojovacího plynovodu STORK II. Do roku 2019 ho chtějí postavit česká Net4Gas a polský Gaz-Systém.

Projekt plynovodu loni EU zařadila mezi tzv. projekty společného zájmu, které chce Evropská strategie energetické bezpečnosti realizovat ve střednědobém horizontu (2017-2020). STORK II přinese zvýšenou bezpečnost dodávek zemního plynu a sníží závislost na dovozu plynu z Ruska. Přispěje také ke snížení emisí CO2, stejně jako dalších škodlivých látek.

Přínosy plynovodu energetické bezpečnosti EU otevírají možnost spolufinancování výstavby z evropského rozpočtu, což bude Česká republika v jednáních aktivně prosazovat.

Spotřeba energie v EU
Nejvíce energetických zdrojů „pohltí“ průmysl a doprava, zatímco domácnosti pouze 27 procent.

Zdroje výroby elektrické energie
Struktura energetického mixu ukazuje rozdělenímezi uhlím, plynem, jádrem a obnovitelnými zdroji.

Dovoz ropy a zemního plynu
Oblasti, ze kterých se do Evropy dováží ropa a zemní plyn.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality