EU chce, aby Musk zakročil proti dezinformacím na X v souvislosti s Izraelem

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton vyzval v úterý majitele sociální sítě X, Elona Muska, aby zakročil proti dezinformacím, které se na ní šíří v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Informuje o tom dnes agentura Reuters, podle níž dal komisař Muskovi 24 hodin na reakci.

Breton v dopise, který zveřejnil na X, konstatuje, že má indicie, že X je používán k šíření nelegálního obsahu a dezinformací v Evropské unii. „Vyzývám vás proto, abyste urychleně zajistil účinnost svých systémů a informoval můj tým o přijatých krizových opatřeních,“ vzkázal Breton Muskovi.

Americký miliardář eurokomisaře následně požádal, aby zveřejnil seznam příspěvků, které porušují pravidla. Breton mu odvětil, že přece dobře ví, o jakých dezinformačních a násilných příspěvcích ho uživatelé a úřady informují.

Řada médií si v posledních dnech všímá toho, kolik nepravdivých informací se na X v souvislosti s novou vlnou konfliktu mezi Izraelem a Palestinci, vyvolanou brutálním útokem Hamásu, objevuje. „Informace na twitteru (dřívější název X) ověřuju roky a během významných událostí se vždycky objeví hodně falešných. Ale záplava nepravdivých příspěvků z posledních dvou dní… je něco jiného,“ uvedl například reportér BBC Shayan Sardarizadeh.

Musk při loňském převzetí platformy vyhlašoval, že chce, aby byla zdrojem důvěryhodných informací, následně však podle kritiků dohlížel na změny, které službu posouvají opačným směrem. X zrušil dřívější ověřování účtů pro vybrané osobnosti, firma také výrazně zmenšila týmy pro moderování obsahu, omezila možnosti akademiků a dalších expertů monitorovat dění na platformě.

Firma na jednom ze svých oficiálních účtů v noci na dnešek uvedla, že zaznamenala přes 50 milionů příspěvků o „teroristickém útoku“ na Izrael. Doplnila, že zasáhla proti desetitisícům z nich na základě svých pravidel ohledně násilných záběrů, propagace násilí a nenávistných projevů. Také zasáhla proti stovkám účtů, které se snažily „zmanipulovat trendy“ na síti.

Zdroj: ČTK,

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality