EU překontroluje finanční pomoc Palestině, žádné platby nyní nechystá

Evropská unie provede kontrolu své finanční pomoci Palestincům, aby se ujistila, že z unijních peněz nemají prospěch, a to ani nepřímý, žádné teroristické organizace. Dnes večer to uvedla Evropská komise v tiskovém prohlášení s tím, že nyní v rámci pomoci nechystá žádné platby. Pozastavení plateb přitom dnes odpoledne oznámil na síti X evropský komisař pro sousedství Olivér Várhelyi. Podle něj to byla reakce na sobotní útok ozbrojenců z hnutí Hamás na jih Izraele, který si vyžádal stovky mrtvých. Později komisař pro humanitární pomoc Janez Lenarčič uvedl, že se krok netýká humanitární pomoci. Některé členské země EU s zastavením podpory vyjádřily nesouhlas.

Evropská komise oznámila, že provede „naléhavou kontrolu“ finanční asistence, kterou poskytuje Palestincům. Chce se ujistit, že z unijních peněz nemají prospěch, a to ani nepřímý, teroristické organizace, nikoliv tedy jen hnutí Hamás, který ovšem EU za teroristickou organizaci považuje. Komise také zváží, zda pomoc, ze které se vyplácí například část platů zaměstnanců palestinské samosprávy, dávek chudým rodinám či důchodů, bude potřebovat nové nastavení „vzhledem k pozměněným podmínkám na místě“.

Komise také upřesnila, že žádné platby Palestincům v rámci přehodnocení finanční asistence nepozastaví. Žádné takové platby totiž ani nebyly v současnosti na plánu.

Za „bod zvratu“ označil Várhelyi rozsah teroru a brutality proti Izraeli. „Nic nemůže být jako dřív. Evropská komise, která je pro Palestince největším dárcem, nyní přezkoumá celé své rozvojové portfolio v hodnotě 691 milionů eur,“ uvedl Várhelyi na internetu. Doplnil, že přezkoumány budou rovněž veškeré projekty a jakékoli nové návrhy týkající se financí na další období jsou odloženy zatím na neurčito.

„Humanitární pomoc EU strádajícím Palestincům bude pokračovat tak dlouho, jak bude třeba,“ napsal však na síti X Várhelyiho kolega Lenarčič. Evropská komise později večer v tiskové zprávě potvrdila, že kontrola se netýká humanitární pomoci, kterou Palestinci dostávají skrze mechanismus ECHO. V loňském roce dostali Palestinci humanitární pomoc od EU v hodnotě 26,5 milionu eur (zhruba 650 milionů korun), skrze které byly financovány například příspěvky pro chudé rodiny v Pásmu Gazy.

S krokem, který dnes ohlásil Várhelyi, už daly najevo nesouhlas Španělsko, Irsko a Lucembursko. Podle Dublinu neexistuje pro rozhodnutí „právní základ“ a proto komisaře vyzval, aby tento bod vyjasnil. Madrid oznámil, že šéf španělské diplomacie José Manuel Albares jednal s Várhelyim po telefonu a vyjádřil mu svůj odmítavý postoj k oznámenému kroku. Albares také vyzval, aby se otázkou zabývali unijní ministři zahraničí na své mimořádné úterní schůzce. Nesouhlasí ani lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, jehož vláda je v demisi. „To nejsou peníze pro Hamás, ale pro lid v Gaze,“ upozornil podle stanice Euronews Asselborn.

Pro období 2021 až 2024 přislíbila Evropská unie na palestinské projekty finanční podporu 1,18 miliardy eur (28,9 miliardy Kč). Stala se za to terčem kritiky, peníze totiž směřují nejen pro obyvatele okupovaného Západního břehu Jordánu, ale i do Pásma Gazy, které kontroluje hnutí Hamás. Jsou určeny zejména na zdravotní péči, sociální služby či podporu nemocnic. Kritici tvrdí, že by mohly skončit v rukou teroristů, Evropská komise ale vždy veškeré projekty bránila s tím, že příjemce pomoci důkladně prověřují. „Evropská unie nefinancuje Hamás ani jeho teroristické aktivity přímo, ani nepřímo,“ zdůraznil i dnes mluvčí Evropské komise Eric Mamer.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek