Oslavte s námi Evropský den jazyků

Ne nadarmo se říká, že kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Evropský den jazyků se slaví každoročně 26. září s cílem zvýšení povědomí o důležitosti jazykového vzdělávání a rozšiřování jazykové rozmanitosti v Evropě. V celé EU jsou v tento den pořádány tematické akce k podpoře mezikulturního porozumění a schopnosti domluvit se více jazyky.

Evropský den jazyků je pořádán od roku 2001 z iniciativy Rady Evropy, letos se tak jedná již o 22. ročník. Ten letošní zve na řadu událostí po celé České republice, kdy budou pro veřejnost připraveny rozmanité workshopy, přednášky, výstavy či zábavně-edukativní akce pro děti. Kde například můžete Evropský den jazyků oslavit?

SPEAK DATING V OLOMOUCI

Přijďte na šálek dobré kávy a vyzkoušejte si  některý ze 17 jazyků s rodilými mluvčími nebo lektory. Letošní novinkou je navíc možnost vyzkoušet si i znakový jazyk. Návštěvníky bude čekat i doprovodný program ve formě jazykových kvíz, ukázek deskových her v cizích jazycích či prohlídky Červeného kostela – od 16:00 v angličtině, v 17:00 v němčině. 

Kdy: 15:00 – 18:00 hod.
Kde: Červený kostel, Olomouc

Více o akci ZDE.

CELODENNÍ AKCE NA PODPORU JAZYKOVÉ ROZMANITOSTI V HOLEŠOVĚ

Široká veřejnost je zvána na akci u příležitosti Evropského dne jazyků plnou her, kvízů a přednášek.

  • Kdy: celý den
  • Kde: TYMYcentrum Všetuly, Holešov

Více o akci ZDE.

JAZYKOVÉ WORKSHOPY PRO ŽÁKY 2. STUPNĚ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

Bezplatné workshopy s tématem rozmanitosti evropských jazyků budou připraveny pro žáky 2. stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Čekají je kvízy, jazykolamy, hry a soutěže o drobné ceny.

  • Kdy: 08:00 – 12:00 hod.
  • Kde: Krajský úřad Jihočeského kraje, budova D, České Budějovice

Více o akci ZDE.

SPEAK DATING S RODILÝMI MLUVČÍMI PRO STUDENTY V LIBERCI

Pro studenty 2. stupně základních škol a středoškoláky budou připraveny 4 jazykové aktivity po 25 minutách (Riskuj s jazyky!, znakové jazyky, zkoušky dabingu a další aktivity).

  • Kdy: 08:00 – 14:30 hod.
  • Kde: Krajská vědecká knihovna, Liberec

Více o akci ZDE.

SPEAK DATING V BRNĚ

© Eurocentrum Brno

Rádi byste oprášili své znalosti jazyků nebo se seznámili s nějakými novými? Přijďte si popovídat s 12 lektory a kromě nejznámějších evropských jazyků vyzkoušet například vietnamštinu, romštinu či znakový jazyk.

  • Kdy: 16:00 – 20:00 hod.
  • Kde: Moravské náměstí – u sochy Jošta, Brno

Více o akci ZDE.

Informace o aktivitách k Evropskému dni jazyků v dalších regionech naleznete tradičně na webu eurocentra.cz či na facebookových stránkách Vašeho Eurocentra. Těšíme se na viděnou!

Autor: Barbora Navrátilová
Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek