Obsah vytvořený umělou inteligencí je nutné odlišovat již nyní, říká Komise

Evropská komise usiluje o to, aby velké internetové platformy pomáhaly uživatelům rozeznat obsah vytvořený umělou inteligencí (AI) a označovaly jej. Google, Microsoft a další společnosti by tímto způsobem měly bránit šíření dezinformací, které AI produkuje na velmi vysoké úrovni. V pondělí to oznámila místopředsedkyně komise Věra Jourová před jednáním se zástupci desítek internetových firem.

Požadavek má být součástí dobrovolného kodexu, k němuž se již nyní hlásí čtyři desítky společností. Podle Jourové je však možné, že se věc stane také součástí závazného unijního aktu o umělé inteligenci, jehož konečnou podobu nyní dojednávají členské země bloku a Evropský parlament.

Akt o umělé inteligenci
Jde o připravované závazné nařízení ustanovující komplexní pravidla pro využívání a regulaci umělé inteligence v EU. Cílem aktu je vytvoření legislativního rámce, který zajistí, že systémy AI, které budou uváděny na trh EU, budou bezpečné a v souladu s právními předpisy o základních právech a hodnotami Unie. Nařízení má usnadnit rozvoj jednotného trhu pro aplikace AI, investice do jejich rozvoje a inovace.

Evropské země začaly v poslední době mluvit o regulaci umělé inteligence zejména v souvislosti s rychlým rozvojem generativních systémů jako ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem, či projekt Bard od Google. Ty jsou schopny na základě jednoduchých pokynů odpovídat na otázky a generovat složité texty v různých jazycích. Na webu se ale začínají objevovat i manipulativní fotografie či videa vytvořená AI, která jsou mnohdy jen velmi složitě rozeznatelná od reálných záběrů.

„Signatáři, kteří provozují služby s potenciálem šířit dezinformace vytvářené AI, by měli zavést technologie umožňující rozpoznávat takový obsah a jasně ho pro uživatele označovat

Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise

EU v současnosti dojednává podrobnosti pravidel, která by se mohla stát prvním komplexním systémem regulace AI na světě. Členské státy se na své pozici domluvily v prosinci minulého roku během českého předsednictví a aktuálně se čeká na pozici Evropského parlamentu, o které by mělo jednat ještě tento měsíc. Následně budou zahájena společná jednání Rady a Evropského parlamentu o konečném znění normy. Její zavedení do praxe však může trvat i několik let.

Zdroj: ČTK, Rada EU
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek