Za zcela nepřijatelné označil Borrell násilí proti jednotkám KFOR v Kosovu

Za zcela nepřijatelné označil v pondělí pozdě večer šéf unijní diplomacie Josep Borrell násilí proti mezinárodním jednotkám KFOR na severu Kosova. Vyzval také k okamžité deeskalaci v oblasti, a to jak představitele Kosova, tak srbské demonstranty, kteří se s mezinárodními jednotkami v pondělí střetli. Zranění přitom utrpělo kolem 25 příslušníků KFOR, připomíná agentura Reuters.

Na severu Kosova, kde žije silná srbská menšina, několik dní protestují Srbové proti novým starostům z albánských stran. Ty zvítězily v komunálních volbách, které ovšem místní Srbové na protest bojkotovali. V pondělí se na několika místech policie střetla s protestujícími a do střetů se zapojili také vojáci jednotek KFOR, kteří se obě skupiny snažili oddělit.

Srbský prezident Aleksandar Vučić v reakci na dění v pondělí zvýšil bojovou pohotovost své země na nejvyšší stupeň. Armádu uvedl do bojové pohotovosti už minulý týden.

Dnes ráno se srbský prezident sejde s velvyslanci Spojených států, Itálie, Francie, Německa, Británie a také šéfem mise Evropské unie v Prištině. Později bude jednat i s ambasadory Finska, Ruska a Číny.

Srbové, kteří tvoří většinu obyvatel na severu Kosova, nikdy nepřijali vyhlášení kosovské nezávislosti na Srbsku v roce 2008 a stále považují Bělehrad za své hlavní město, podotýká Reuters. Etničtí Albánci tvoří v celém Kosovu více než 90 procent obyvatel.

Zdroj: ČTK

Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek