Europoslanci chtějí vyzvat země EU, aby odebraly Maďarsku předsednictví

Část poslanců Evropského parlamentu chce navrhnout členským zemím Evropské unie, aby Maďarsku odebraly možnost předsedat příští rok Radě EU. Europoslancům vadí pokračující maďarské problémy s právním státem či omezování práv sexuálních menšin. Hlasovat o návrhu usnesení by měli na plenárním zasedání příští týden. Maďarská vláda rezoluci, která je pro členské státy nezávazná, tvrdě kritizuje.

Europoslanci dlouhodobě vyzývají vládu konzervativního maďarského premiéra Viktora Orbána, aby přestala omezovat nezávislost justice, pluralitu médií, akademické svobody nebo činnost nevládních organizací. Evropské instituce kvůli tomu několik let vedou s Budapeští bezvýsledné řízení, k dílčím ústupkům Maďarsko přesvědčila až hrozba zabavení části unijních fondů. Podle europoslanců jsou však spory s Budapeští natolik vážné, že by neměla ve druhé polovině příštího roku dostat možnost určovat unijní agendu.

„Rádi bychom řešili i zmíněný problém maďarského předsednictví, protože reálně hrozí, že příští volební období Evropského parlamentu začne přímo projevem maďarského premiéra. Nemá cenu popírat, že by to fatálně paralyzovalo fungování EU jako takové,“ sdělil ČTK pirátský europoslanec Mikuláš Peksa z frakce zelených, která text kritický k Maďarsku spoluiniciovala.

Někteří jeho kolegové hovoří o tom, že Orbánova vláda by neměla dostat možnost předsedat Radě EU i kvůli vstřícnému vztahu premiéra k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi a odmítavému postoji k vojenské pomoci Ukrajině.

Maďarsko má podle pravidelného harmonogramu střídání předsednictví převzít řízení sedmadvacítky zemí za rok v červenci od Belgie. Poté bude půl roku určovat agendu ministerských jednání, spolurozhodovat o unijních prioritách a zastupovat Radu EU při jednáních s europoslanci. Rozhodnutí o pořadí předsednických států je plně v rukou členských zemí a parlament na něj nemá vliv. Navrhovaný text rezoluce má podle informací ČTK podporu značné části poslanců hlavních politických skupin. Parlament podle usnesení přijme „odpovídající opatření“, pokud Rada EU problém spojený s maďarským předsednictvím nebude řešit. O konkrétních krocích europoslanci zatím nehovoří.

„Neměli bychom dovolit, aby Maďarsko přišlo o takovou příležitost! Ti, kteří mají v této záležitosti skutečnou váhu, nikdy ani nezvažovali myšlenku, že by Maďarsku nebylo povoleno vykonat jeho roli,“ reagovala podle agentury MTI na záměr europoslanců maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová. Narážela na fakt, že ostatní členské země o jakékoli změně pořadí předsednictví dosud neuvažovaly. Budapešť je podle ní v pravidelném kontaktu s Radou EU a na předsednictví se již chystá. Předsednictví bude skvělou příležitostí šířit maďarské názory do dalších zemí a formovat evropskou budoucnost, dodala ministryně.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek