Ministři a ministryně zahraničí EU se sešli na neformálním zasedání 

Neformální zasedání ministryň a ministrů zahraničí členských států Evropské unie, které proběhlo 12. května ve Stockholmu, se zaměřilo především na ruskou agresi proti Ukrajině a vztahy mezi EU a Čínou. Českou delegaci vedl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Tématem neformálního zasedání ministryň a ministrů zahraničních věcí EU, přezdívaném „Gymnich“, bylo i pokračování rozsáhlé vojenské a materiální podpory Ukrajině. Od začátku konfliktu EU a její členské státy poskytly celkovou podporu ve výši přibližně 72 miliard eur, včetně např. pomoci ukrajinským uprchlíkům na území EU. Ministři a ministryně dále diskutovali o implementaci mírového plánu ukrajinského prezidenta Zelenského a debatovali o rozšíření sankcí vůči Rusku a odpovědnosti za válečné zločiny spáchané Ruskem na Ukrajině. 

Na pozvání švédského ministra zahraničních věcí Tobiase Billströma a vysokého představitele EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borella se jednání zúčastnil i ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba. Ukrajinský ministr informoval zástupce a zástupkyně z členských států EU o současné situaci na válkou zmítané Ukrajině a blíže s nimi jednal o dalších dodávkách zbraní i humanitární pomoci a vstupu Ukrajiny do Evropské unie. „I přesto, že na Ukrajině nedochází k žádným zásadním průlomům, si myslím, že je situace velmi špatná. A to proto, že jsme si na tento válečný stav zvykli,“ okomentoval situaci na Ukrajině po svém příchodu Kuleba. 

Neformální setkání ministrů zahraničních věcí členských států EU, také nazývána Gymnich, jsou součástí dlouhé, téměř padesátileté tradice. Od roku 1974 jsou každých šest měsíců organizována dle rotujícího předsednictví Rady EU. Vzhledem k neformálnímu charakteru jednání je Gymnich příležitostí, při které se podrobně a otevřeně diskutuje o aktuálních zahraničních a bezpečnostních otázkách.

Druhým stěžejním tématem setkání ministrů a ministryň zahraničí EU byla Čína. Posílení evropské jednoty v politice vůči Číně je jednou z priorit právě probíhajícího švédského předsednictví. „Čína chce změnit mezinárodní řád. To je velká výzva, mimo jiné i bezpečnostní. Řešili jsme dnes proto i vztahy EU s Čínou a je jasné, že jejich budoucnost bude záviset na tom, jak se Čína bude stavět k válce na Ukrajině. Česko její postoj pozorně sleduje,“ uvedl po jednání šéf české diplomacie Jan Lipavský. 

Zdroj: Švédské předsednictví v Radě EU, Ministerstvo zahraničí ČR

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek