Policisté z několika zemí rozbili největší balkánskou skupinu pašující drogy

Policisté v Srbsku a Nizozemsku při čtvrteční razii rozbili největší skupinu zabývající se pašováním drog na Balkáně. Dnes o tom na svých internetových stránkách informuje Europol, policejní úřad EU. V souvislosti s touto operací bylo zadrženo celkem 23 lidí, včetně tří šéfů organizace, které Europol označoval za cíle velkého významu.

Policisté v Nizozemsku a Srbsku ve čtvrtek provedli koordinované razie, během kterých podnikli 35 domovních prohlídek a v Srbsku zatkli 13 lidí, včetně šéfů skupiny. Zabavili při nich také 15 luxusních aut, šperky a hodinky v odhadované hodnotě asi dva miliony eur (47,2 milionu eur) a tři miliony eur v hotovosti. Našli také tři automatické pušky, pistole, tlumiče, výbušniny nebo několik stovek kusů munice.

Policisté skupinu dopadli poté, co se jim předloni podařilo prolomit klíčovanou komunikační síť Sky ECC, kterou její členové používali. Díky spolupráci s Francií, Belgií a Nizozemskem a protidrogovým oddělením Europolu srbské bezpečnostní složky odhalily klíčové aktéry skupiny v Srbsku a získaly přehled o aktivitách skupiny ve světě. Předpokládá se, že stojí za mnohatunovými dodávkami kokainu, které se dostaly do Evropy bezprostředně z Kolumbie, Brazílie a Ekvádoru nebo přes překladiště v západní Africe. Díky analýze dat ze sítě Sky ECC se tomuto kartelu podařilo připsat nejméně sedm tun kokainu zabaveného v evropských přístavech v roce 2020.


Více se dočtete na stránkách Europolu.

Foto: Europol

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek