Portugalský prezident v Evropském parlamentu vyzval k jednotě, varoval před zanedbáním Afriky

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa dnes v Evropském parlamentu vyzval k jednotě členských zemí a varoval před odkládáním důležitých témat na období po skončení války na Ukrajině nebo po volbách. Evropa musí dál pomáhat Ukrajině v boji proti protiprávní ruské agresi, ale neměla by kvůli tomu zanedbávat další regiony světa, řekl Rebelo de Sousa zákonodárcům ve Štrasburku.

Portugalský prezident upozornil, že současný mandát EP skončí velmi rychle, protože ho poznamenaly dva roky pandemie covidu-19, potom rok války na Ukrajině a do dalších evropských voleb už zbývá jen něco málo přes rok. Politici by podle něj ale neměli čekat na období po válce nebo po volbách, ale měli by se okamžitě věnovat střednědobým a dlouhodobým problémům, které trápí občany Evropy. Volby do EP se nejspíš uskuteční v červnu 2024.

„Evropská unie nesmí z egoismu zmrazit partnerství a dohody s dalšími kontinenty. Nemůžeme odkládat tyto vztahy, způsobilo by to další migrační tlaky, způsobilo by to ztrátu vlivu EU ve světě,“ řekl Rebelo de Sousa.

Evropa by se měla věnovat vztahům s Afrikou, Jižní Amerikou i Asií, uvedl portugalský prezident a podotkl, že právě o tom hovořil s předsedkyní EP Robertou Metsolaovou. Dalšími tématy byly hospodářské dopady války na Ukrajině nebo společné hodnoty jako demokracie a obrana lidských práv.

Rebelo de Sousa podpořil také rozšiřování EU, ale musí podle něj mít jasně daná pravidla a musí mu předcházet kvalitní politická, institucionální a finanční příprava. Unie by se podle 74letého Portugalce měla také více věnovat mladým lidem a soustředit se na generační obměnu politických reprezentací. Projev zakončil prohlášením: „Evropa jako vždy zvítězí.“

Rebelo de Sousa vystoupil v EP krátce už po nástupu do funkce na jaře 2016. Matsolaová letos v červnu vystoupí v Lisabonu, což portugalský prezident označil za jedinečný projev obdivu k „mladistvé a nápadité“ političce.

Zdroj: ČTK Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek