9. květen je Dnem Evropy: přinášíme tipy na online program oslav

Za první zásadní krok k evropské integraci je považována Schumanova deklarace francouzského ministra zahraničí Roberta Schumana navrhující 9. května roku 1950 založení Evropského společenství uhlí a oceli (ESUO). Toto společenství bylo první z řady nadnárodních evropských institucí, z nichž nakonec vznikla dnešní Evropská unie. Evropští představitelé rozhodli o zavedení svátku Dne Evropy na Milánském summitu v roce 1985.

Připomeňte si počátky evropské integrace prostřednictvím krátkého videa:

Online program v Evropské unii v Den Evropy:

Virtuální prohlídka Evropské rady

Pokud se nenacházíte zrovna v Bruselu, Štrasburku nebo Lucemburku, můžete si kdykoliv udělat virtuální 3D prohlídku prostor Evropské rady zde. Můžete tak navštívit 7 nejdůležitějších míst v prostorách Rady a dozvědět se poklepáním na informační body další informace o sídle členských států.

Festival Evropského roku dovedností

Dnes mezi 14:00 – 15:30 bude prostřednictvím festivalu, který můžete sledovat online zde, zahájen začátek Evropského roku dovedností. Programu se zúčastní například několik eurokomisařů, ministrů a ministryň členských zemí nebo zástupci různých institucí a organizací. Program zahrnuje diskuse na témata jako dovednosti pro digitální a zelenou tranzici nebo možnosti přilákání talentů do EU. Celý program naleznete zde.

Kvíz o EU

Pokud si chcete otestovat své znalosti nejen o historii Evropské unie, můžete vyzkoušet až čtyři online kvízy v několika jazycích zde.

Selfie v budovách institucí EU

Vyfoťte se nebo nahrajte přes mobil fotku na tomto odkazu, jako kdybyste byli v budovách institucí Evropské unie! Fotku můžete následně sdílet na sociálních sítích.

EUcraft: online simulace vyjednávání v Radě EU

Na tomto odkazu si můžete vyzkoušet online simulaci jednání v Radě EU na tři témata: plasty na jedno použití, ekologické budovy, jednotná nabíječka. Obujte si na chvíli boty ministrů a ministryň členských zemí EU a zažijte si vyjednávání.

Playlist Dne Evropy na Spotify

Poslechněte si seznam skladeb, který sestavila Evropská komise a Evropský parlament na Spotify. Najdete v něm i písničky českých umělců!

Pokud se nacházíte v Bruselu, Štrasburku nebo Lucemburku, na tomto odkazu můžete dohledat pořádané aktivity jednotlivých institucí Evropské unie.

Zdroj: Instituce EU

Sdílet tento příspěvek