Kybernetická bezpečnost jako priorita: Komise představila nouzový mechanismus i kyberneticky štít

Evropská komise v úterý 18. dubna představila návrh tzv. Aktu o kybernetické solidaritě a projekt Akademie dovedností v oblasti kybernetické bezpečnosti, které mají posílit kapacity kybernetické bezpečnosti Unie, zvýšit ochranu před kybernetickými hrozbami a incidenty a přispět k jejich efektivnějšímu odhalování a připravenosti na ně.

Stále rostoucí počet kybernetických útoků představuje závažnou hrozbu pro fungování sítí a informačních systémů v EU stejně jako evropského trhu. Situace se v poslední době zhoršila také v souvislosti s vojenskou agresí Ruska vůči Ukrajině spojenou se zvýšením činnosti na něj napojených zločineckých a hackerských skupin.

Cílem navrhovaného Aktu o kybernetické solidaritě je zvýšit připravenost kritických subjektů na kybernetické hrozby a podpořit solidaritu a koordinované řešení krizí v členských státech prostřednictvím těchto opatření:

Rozmístění celoevropské infrastruktury bezpečnostních operačních středisek („kybernetický štít EU“) jejichž úkolem bude odhalovat kybernetické hrozby a reagovat na ně.

Vytvoření nouzového mechanismu pro kybernetickou bezpečnost s cílem zvýšit připravenost a posílit schopnost reakce členských států na kybernetické bezpečnostní incidenty.

Zřízení evropského mechanismu pro kontrolu kybernetických bezpečnostních incidentů, který bude přezkoumávat a posuzovat proběhlé bezpečnostní incidenty a na základě získaných poznatků bude navrhovat doporučení, jak optimalizovat kybernetickou bezpečnost EU.

V rámci Evropského roku dovedností 2023 Komise rovněž představila projekt Akademie dovedností v oblasti kybernetické bezpečnosti s cílem zaujmout koordinovanější přístup při řešení nedostatku odborníků v této oblasti, což je podmínkou vyšší odolnosti Evropy vůči těmto hrozbám. 

Akademie bude zpočátku dostupná online na platformě Evropské komise Digital Skills & Jobs. Občané, kteří mají zájem o kariéru v oblasti kybernetické bezpečnosti, tak budou moci snadno najít nabídky školení a certifikace z celé EU na jednom místě.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek