EU bude podle Borrella nadále usilovat o politické řešení konfliktu v Súdánu

Evropská unie bude nadále usilovat o politické řešení konfliktu v Súdánu, a to navzdory evakuacím svých občanů z této africké země. Před začátkem jednání ministrů zahraničí členských zemí to uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Evakuováno ze Súdánu podle něj doposud bylo asi 1000 občanů ze zemí EU.

Musíme nadále tlačit na politické řešení. Nemůžeme dopustit, aby se Súdán zhroutil, protože by to vyvolalo otřesy v celé Africe,“ řekl Borrell. Dodal, že velvyslanec EU je stále v Súdánu. „Kapitán je poslední, kdo opouští loď. Je v Súdánu, ale už není v Chartúmu,“ řekl Borrell. Evakuaci občanů EU označil za „složitou, ale úspěšnou“ operaci. „Nemohu uvést přesná čísla, ale je jisté, že bylo evakuováno více než 1000 lidí,“ řekl.

Velvyslanec Evropské unie v Súdánu, irský diplomat Aidan O’Hara, byl krátce po vypuknutí bojů napaden ve své rezidenci v Chartúmu. Borrell tehdy napadení ambasadora kritizoval jako hrubé porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích a připomněl, že ochrana diplomatických prostor a personálu je zodpovědností súdánských úřadů.

Podle finského ministra zahraničí Pekky Haavistoa hrozí, že bude z konfliktu v Súdánu těžit ruská žoldnéřská Wagnerova skupina a EU by měla ohledně situace v Súdánu dělat víc. „Není fér, že tu zemi všichni cizinci za těchto okolností opouštějí. Pokud odejdeme, ponecháme také určitý prostor pro Wagnerovy jednotky a Rusko, aby tuto hru rozehrály,“ řekl podle agentury Reuters při příchodu na zasedání ministrů EU v Lucemburku.

Boje mezi súdánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) trvají již druhým týdnem. O život při nich od 15. dubna přišlo zhruba 420 lidí a mnoho zemí nyní kvůli pokračující nejistotě evakuuje ze Súdánu své občany. Ohlášené přiměří bylo v africké zemi opakovaně porušeno a odborníci poukazují na horšící se humanitární situaci i pokračující výpadek internetu.

Americká televize CNN minulý týden zveřejnila reportáž, podle níž wagnerovci zbrojili RSF, které nyní bojují proti armádě. Podle zprávy k tomu využili základny v sousední Libyi, které kontroluje mocný polní maršál Chalífa Haftar.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek