Vláda schválila Národní program reforem ČR 2023

Ve středu 12. dubna 2023 schválila vláda Národní program reforem ČR 2023 (NPR). Tento strategický dokument popisuje investice a reformy, které plánuje vláda realizovat v horizontu přibližně 12 měsíců. Letošní NPR obsahuje mimo jiné i popis investic na podporu zelené a digitální transformace jako například budování infrastruktury pro čistou mobilitu či opatření směřující k digitalizaci a zrychlení stavebního řízení.

Národní program reforem připravil Odbor věcných politik EU Úřadu vlády ČR ve spolupráci s ministerstvy a se zapojením hospodářských a sociálních partnerů, kteří měli možnost, jako každý rok, připravovaný program připomínkovat. Nad pracovní verzí NPR se pak uskutečnila diskuse u kulatého stolu.

Národní program reforem a evropský semestr

Všechny členské státy připravují své NPR každoročně v rámci cyklu koordinace hospodářských politik EU, tzv. evropského semestru. Potřeba tohoto koordinovaného přístupu k hospodářským a sociálním politikám vyvstala v kontextu dopadů ekonomické krize po roce 2008. Do roku 2010 tak členské státy uplatňovaly svůj postup ke koordinaci hospodářských a sociálních politik nezávisle na sobě. V souvislosti s dopady této ekonomické krize pak v roce 2011 proběhl první cyklus evropského semestru. Příprava NPR, ke které dochází v prvních měsících každého roku, se tak stala součástí tohoto pravidelného cyklu.

Po schválení svých NPR je členské státy zasílají Evropské komisi, která s jejich využitím připravuje analytické zprávy o jednotlivých státech (tzv. Country Report) a také navrhne Radě EU nová specifická doporučení pro členské státy (Country Specific Recommendations). Zveřejnění specifických doporučení pak představuje zakončení tohoto každoročního cyklu koordinace hospodářských a sociálních politik.

Monitoring provádění Národního plánu obnovy

V kontextu dopadů pandemie covidu-19 představila Evropská komise tzv. Nástroj pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility). Tento nástroj pomáhá členským státům souběžně realizovat klíčová opatření, která souvisela nejen s dopady pandemie, nýbrž i s realizací dlouhodobých klíčových reforem, mimo jiné v oblastech zelené a digitální transformace. Zároveň Nástroj pro oživení a odolnost nově také reaguje na dopady války na Ukrajině a přispívá k plnění cílů tzv. plánu REPowerEU. Plán REPowerEU se pak zaměřuje na podporu produkce čisté energie z obnovitelných zdrojů, energetických úspor v Evropě a snížení závislosti EU na importu fosilních paliv zejména z Ruska.

Za účelem čerpání finanční podpory z Nástroje pro oživení a odolnost předkládaly členské státy své plány pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Plans) obsahující reformy a investice, které jim umožnily nejen řešit situaci související s pandemií, nýbrž i realizovat své dlouhodobé priority. K podpoře efektivní implementace těchto plánu byl tak nově do evropského semestru zahrnut i monitoring provádění reforem a investic z plánů pro oživení a odolnost.

Česká republika tak v roce 2021 předložila Evropské komisi společně s NPR i svůj plány pro oživení a odolnost, tzv. Národní plán obnovy (NPO). Součástí loňského i letošního NPR se tedy stal i monitoring provádění reforem a investic z NPO. V návaznosti na splnění prvního balíčku milníků a cílů pak obdržela Česká republika v březnu letošního roku finanční podporu z Nástroje pro oživení a odolnost. V rámci tohoto prvního balíčku byla například dokončena modernizace železničních mostů či tunelů, vytvořena platforma pro digitalizaci hospodářství nebo byl spuštěn nový program podpory výzkumu a vývoje. Provázanost mezi NPR a NPO poskytuje členským státům EU možnost společně koordinovat svůj budoucí postup v kontextu současných i případných nadcházejících výzev.

Autor: Tomáš Nalejvač, Úřad vlády ČR

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek