Francouzský prezident zahájil v Pekingu sérii schůzek s čínskými vůdci

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes v Pekingu zahájil sérii schůzek s čínskými vůdci. Jako s prvním se setkal s novým premiérem Li Čchiangem. Ten jej přijal ve Velké síni lidu na pekingském náměstí Tchien-an-men, která se využívá zejména pro ceremoniální účely. Schůzky by mohly po letech napětí naznačit, jaké budou budoucí vztahy EU a Číny, poznamenala agentura Reuters. Později čeká Macrona jednání také s prezidentem Si Ťin-pchingem. Prezident je na návštěvě Číny společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, nemají ale vždy společný program.

Na začátku setkání s čínským premiérem Macron uvedl, že chce hovořit o „Ukrajině, ale rovněž o dalších velkých konfliktech a složitých situacích po celém světě“. „Schopnost sdílet společnou analýzu a budovat společnou cestu je zásadní,“ dodal francouzský prezident. Jak doplnil premiér Li, mezi Macronem a čínským prezidentem bude pravděpodobně existovat „široká shoda“. Nenaznačil nicméně, zda by byl Peking ochoten lobbovat v Moskvě kvůli míru na Ukrajině. „Schůzka vyšle pozitivní signál o společném úsilí Číny, Francie a Evropy udržet světový mír a stabilitu,“ dodal Li.

Již po svém příletu ve středu Macron uvedl, že Čína může díky svým blízkým vztahům s Ruskem hrát důležitou roli při hledání cesty k míru na Ukrajině. Právě válka na Ukrajině, která již více než rok čelí ruské ozbrojené agresi, bude podle předpokladů jedním z hlavních bodů jednání Macrona s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, který byl nedávno na návštěvě v Moskvě, kde jednal s ruským vůdcem Vladimirem Putinem.

Krátce před zahájením třídenní návštěvy Číny telefonoval Macron se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Oba státníci se shodli, že je třeba přesvědčit Čínu, aby pomohla k brzkému ukončení ukrajinské války a nastolení trvalého míru v regionu, uvedl Elysejský palác.

Čína prohlašuje, že je v konfliktu neutrální, s Ruskem má ale silné vazby. Odmítla kritizovat ruskou invazi na Ukrajinu a vůbec ji označit za invazi, zatímco obviňuje Západ z vyprovokování a „rozdmýchávání“ konfliktu dodávkami zbraní Ukrajině. Peking se rovněž snaží vystupovat jako potenciální mírotvorce, nedávná návštěva čínského prezidenta v Moskvě ale podle agentury Reuters zdůraznila stále užší vztahy mezi Ruskem a Čínou. Si v březnu v Moskvě se svým ruským protějškem podepsal rámcové dohody o rozšíření strategického partnerství a o strategické spolupráci.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek