Čína podporou Ruska porušuje své závazky k OSN, řekl Borrell

Čínská podpora Ruska během invaze na Ukrajinu je hrubým porušením závazků Pekingu vůči OSN, uvedl dnes podle agentury AP šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Vyjádřil se tak den před tím, než do Číny přiletí francouzský prezident Emmanuel Macron a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Nelze se stavět na stranu agresora,“ prohlásil Borrell „Od stálého člena Rady bezpečnosti OSN se jasně očekává, že se postaví na obranu mezinárodního řádu založeného na pravidlech a Čína má morální povinnost přispět ke spravedlivému míru,“ dodal.

Borrell důrazně odsoudil zemi, která se z pozice partnera EU stále více posouvá do role soupeře na globální scéně. Komentář pronesl těsně před návštěvou von der Leyenové a Macrona v Číně, kde budou oba prosazovat názor, že vztahy mezi sedmadvacítkou a Čínou se budou odvíjet od přátelství Pekingu s Ruskem.

Macron a von der Leyenová se chystají čínského prezidenta Si Ťin-pchinga varovat před zasíláním zbraní do Ruska. Těsně před návštěvou si von der Leyenová telefonovala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, aby koordinovala strategii.

I když Peking tvrdí, že je ve válce neutrální, cesta do Moskvy, kterou před dvěma týdny podnikl čínský vůdce, a jeho setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem měly podle AP všechny vizuální prvky a projevy setkání mezi důvěrnými přáteli.

„Shodli se na tom, že je třeba nerozmisťovat jaderné zbraně v zahraničí,“ řekl Borrell o moskevské schůzce. Dodal, že Rusko jen o několik dní později oznámilo rozmístění taktických zbraní v Bělorusku.

Borrell uvedl, že očekává změnu názoru Pekingu, pokud se vztahy nemají zhoršit. „Číně jsme jasně řekli, že její postoj k ruským zvěrstvům a válečným zločinům bude určovat kvalitu našich vztahů,“ řekl.

Diskuse von der Leyenové a Macrona s čínským prezidentem budou týkat především obchodu, války na Ukrajině a změny klimatu. Očekává se, že evropští představitelé zdůrazní význam role Číny při podpoře míru a že Siovi sdělí, že by měl po své návštěvě Moskvy minulý měsíc navázat přímý kontakt se Zelenským. Budou na něj také naléhat, aby vyvinul tlak na Putina, aby přestal vyhrožovat použitím jaderných zbraní.

Von der Leyenová také patrně požádá čínského vůdce, aby využil svého vlivu a zajistil, že dohoda o vývozu obilí, která pomohla snížit světové ceny potravin, bude prodloužena i po polovině května, kdy se očekává její vypršení.

EU neočekává výraznou změnu v postoji Číny, ale domnívá se, že je nezbytné s touto velmocí nadále jednat, zejména v obchodních otázkách.

V roce 2022 byla Čína třetím největším partnerem EU ve vývozu zboží a největším partnerem pro dovoz z EU. Vedoucí unijní představitelé chtějí obnovit rovnováhu obchodních vztahů a zároveň řešit závislost bloku 27 zemí na Číně ve strategických odvětvích, jako jsou kritické suroviny, technologie související s výpočetní technikou, polovodiče a čisté technologie.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek