Britskou Dolní sněmovnu čeká hlasování o klíčové části upraveného severoirského protokolu

Britská Dolní sněmovna dnes bude hlasovat o klíčové části dohody o novém pobrexitovém uspořádání pro Severní Irsko, na němž se Londýn dohodl s Evropskou unií na konci února. Takzvaná Stormontská brzda (Stormont brake) má Británii umožnit zastavit uplatňování unijních právních předpisů týkajících se zboží v Severním Irsku, pokud o to požádá třetina zákonodárců v regionálním parlamentu.

Severoirská Demokratická unionistická strana dnes bude hlasovat proti klíčové části nové dohody. V pondělí to oznámil lídr strany Jeffrey Donaldson, podle něhož dokument „neřeší některé zásadní problémy, které jsou jádrem našich současných potíží“. Ujednání mezi Londýnem a EU ovšem kromě vládních konzervativců podporují i opoziční labouristé, a pravděpodobně tak bude schváleno.

Severoirská Demokratická unionistická strana už řadu měsíců bojkotuje místní samosprávu kvůli nesouhlasu s pobrexitovým režimem zavedeným v roce 2021. Ten v zásadě vytvořil celní hranici mezi Severním Irskem a zbytkem Británie, aby v souvislosti s britským odchodem z EU nebylo nutné obnovit hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Jedním z hlavních cílů nové dohody je ukončit bojkot ze strany Severoirské Demokratické unionistické strany a obnovit systém regionální vlády založený na spolupráci dvou hlavních politických táborů, tedy unionistů a republikánů.

Dohoda má pomoci podnikům a zároveň řešit obavy unionistů, neboť by zmírnila bariéry pro vývoz zboží z Anglie, Walesu a Skotska do Severního Irska, a také by posílila vliv severoirských zákonodárců na podobu obchodního režimu. Podle Severoirské Demokratické unionistické strany ale mechanismus Stromonstké brzdy nezachází dostatečně daleko a některé prvky unijních právních předpisů budou nehledě na něj v Severním Irsku platit.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek