Evropská unie má produkovat více surovin klíčových pro zelené technologie, navrhla Evropská komise

Evropská unie by měla začít těžit, zpracovávat a recyklovat více strategických surovin, aby omezila svou závislost na Číně a dalších mimoevropských dodavatelích. Počítá s tím dnes zveřejněný návrh Evropské komise (EK), který má zajistit větší soběstačnost Evropské unie v produkci lithia, kobaltu, titanu a dalších materiálů využívaných v zelených či digitálních technologiích. Norma o kritických surovinách (Critical Raw Materials Act) počítá s usnadněním finanční podpory a urychlením povolování vybraných projektů z této oblasti.

Komise navrhuje, aby Evropská unie produkovala desetinu, zpracovávala 40 procent a recyklovala 15 procent své každoroční spotřeby strategických materiálů. K tomu má pomoci usnadnění administrativních procesů. Povolování strategických těžebních projektů by mělo podle návrhu trvat nejdéle dva roky, u zpracování a recyklace významných surovin to má být nejvýše rok.

„Chceme být lídry v produkci zelených technologií budoucnosti. K tomu potřebujeme kritické suroviny, po nichž v příštích letech poroste poptávka,“ řekl dnes místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Komise očekává, že poptávka po lithiu, které je klíčové při výrobě autobaterií, vzroste do konce desetiletí dvanáctkrát. Kovů ze vzácných zemin využívaných pro větrné elektrárny bude ve stejném časovém období potřeba až šestkrát více než dnes. Podle Dombrovskise je EU v dovozu řady z nich závislá pouze na jediném dodavateli, což není žádoucí.

Největším vývozcem kritických surovin do Evropy je Čína, která dodává například okolo 90 procent vzácných zemin i většinu spotřeby některých dalších kovů. Komise navrhuje, aby z jediné mimoevropské země mohlo pocházet nejvýše 65 procent dodávek konkrétního materiálu.

Zdroj:ČTK

Sdílet tento příspěvek