Glasgow: Evropské hlavní město sportu 2023

Titul Evropské město sportu je každoročně udělován jednomu či více evropským městům. Cílem projektu je ocenit důležitost sportu v daném městě a podpořit jeho další sportovní rozvoj. Za Českou republiku titul letos získaly Poděbrady a České Třebová. Kromě menších měst je každoročně Komisí ACES (European Capital of Sport Association) vyhlášeno i Evropské hlavní město sportu. Toto ocenění si pro rok 2023 vysloužilo skotské Glasgow. 

Titul Evropského hlavního města sportu skotská metropole získala jako jediné evropské město již po druhé. Od prvního udělení titulu uplynuly sice již dvě dekády, avšak sport i nadále zůstává nedílnou součástí života v Glasgow. Od komunitní klubů dobrovolníků až po hostování mezinárodních sportovních akcí, během uplynulých 20 let byl každý rok pro město rokem velkých sportovních událostí. Za posledních 20 let Glasgow investovalo více než 200 milionů liber do svých prvotřídních sportovních zařízení, například Emirates Areny či Glasgow BMX Centre. Město také v uplynulých 20 letech hostilo řadu sportovních akcí světové úrovně, včetně Her Commonwealthu v roce 2014, mistrovství světa v gymnastice v roce 2015 či Evropské ligy UEFA v roce 2020.

Glasgow aktivně nabízí svým obyvatelům příležitosti sportovního zapojení

Skotskou metropoli lze označit za lídra v motivaci obyvatel k aktivnímu zapojení se do sportovních aktivit a využívání sportu ke změně života ve městě. První část fondu plynoucího z titulu Evropského hlavního města sportu již poskytla více než 50 000 liber komunitám v celém městě a zaměřuje se především na aktivity v období od ledna do června 2023, od sportovních akcí pro širokou veřejnost a dnů otevřených dveří až po nové klubové lekce a komunitní programy. Významnou roli ve sportovních i kulturních záležitostech hraje charitativní organizace Glasgow Life, která kromě obecného zajišťování kulturního vyžití ve městě poskytuje finanční prostředky 70 sportovním organizacím po celém městě a do sportovních aktivit začleňuje lidi bez ohledu na jejich původ nebo schopnosti. 

V průběhu roku budou každý měsíc v Glasgow probíhat akce na témata s různým zaměřením, například březen se nese v duchu „Zdraví a pohody“ a pro květen bylo zvoleno téma „Sport pro komunity“. Tato témata budou spojena s pravidelnými výzvami a iniciativami na sociálních sítích, které mají obyvatele a návštěvníky Glasgow povzbudit k aktivitě. Celý rok vyvrcholí velkolepou oslavou sportu spolu s udílením sportovních cen Glasgow’s Sports Awards.

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek