Ukrajina naléhavě potřebuje navýšení vojenské pomoci, řekl Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před zasedáním ministrů obrany Evropské unie ve Švédsku včera uvedl, že Ukrajina naléhavě potřebuje zvýšení vojenské pomoci. Z ruské invaze na Ukrajinu se podle něj stal souboj logistik, informovala agentura DPA.

„Stala se z toho opotřebovávací válka a tím také boj logistik,“ řekl Stoltenberg po jednání s předsedou švédské vlády Ulfem Kristerssonem ve Stockholmu. Podle šéfa NATO je důležité, aby spojenci Ukrajiny navýšili zbrojní výrobu.

V této souvislosti Stoltenberg uvítal, že se pracuje na společném nákupu munice ze strany států EU. V NATO podle něj existují společné nákupy již řadu let.

Ministři obrany sedmadvacítky chtějí o dalších dodávkách munice na Ukrajinu jednat ve středu na schůzce poblíž Stockholmu. Podle DPA panují obavy, že by země napadená Ruskem nemusela mít v budoucnu k dispozici dostatek dělostřeleckých granátů. Již v únoru estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu na zasedání ministrů EU uvedl, že Ukrajině dochází munice.

Nyní se debatuje o návrhu, aby se výrazně zvýšil objem prostředků, kterými bude unie členským státům přispívat na nákup munice pro Ukrajinu. K tomuto účelu by mohla být uvolněna další miliarda eur (23,6 miliardy korun). Stoltenberg byl na schůzku unijních ministrů pozván jako host.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek