Česká Třebová: Evropské město sportu 2023

Titul Evropské město sportu je každoročně udělován jednomu či více evropským městům. Cílem projektu je ocenit důležitost sportu v daném městě a podpořit jeho další sportovní rozvoj. Kromě Poděbrad si za ČR v Bruselu titul Evropského města sportu převzal i starosta města Česká Třebová. Pro rok 2023 bylo kromě dvou českých měst celkem oceněno 150 měst z Evropy i ze světa.

Titul, který byl městu udělen na základě šetření Komise ACES (European Capital of Sport Association), která do České Třebové přijela, město získalo v kategorii do 25.000 obyvatel. Hlavním městem sportu se pro letošní rok stalo skotské Glasgow. Česká republika si tento titul vysloužila v roce 2016, kdy byla hlavním městem sportu vyhlášena Praha. 

Česká Třebová disponuje rozsáhlým sportovním zázemím a obyvatelé tohoto východočeského města mohou navštívit hned řadu venkovních i krytých sportovišť. Jsou mezi nimi například sjezdovka a bike resort Peklák, fotbalový a atletický stadion, zimní stadion, plavecký bazén, tenisová hala nebo sportovní areál Skalka. Právě rozsáhlé investice do rozšíření těch stávajícíh či výstavby dalších sportovišť jsou dle radnice hlavními iniciativami, které by město díky titulu Evropského města sportu pro rok 2023 zhmotnilo. Za poslední čtyři roky radnice do sportovišť a sportovních akcí investovala desítky milionů korun a v Třebové nyní působí desítky sportovních oddílů.

Česká Třebová není prvním městem v Pardubickém kraji, které titul Evropského města sportu získalo. V roce 2015 prestižní ocenění putovalo do Svitav. Komisaře zaujal zvláště Svitavský stadion, který je kromě sportovců přístupný i veřejnosti. 

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

Ilustrační foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek