Kyjev vyzývá EU, aby rychle začala pracovat na dalším balíku sankcí proti Rusku

Kyjev vyzývá Evropskou unii, aby „co nejrychleji“ začala pracovat na jedenáctém balíku sankcí namířených proti Rusku kvůli jeho válce proti Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Mluvčí ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko řekl, že vláda v Kyjevě je vděčná za protiruská opatření, které sedmadvacítka doposud zavedla, ale že desátý balík sankcí, který přijala teprve minulý týden, nezavádí tresty na ruský jaderný sektor a oblast informačních technologií.

„Skutečností je, že Rusko má stále přístup k obrovským finančním a technologickým zdrojům,“ uvedl Nikolenko a jejich hodnotu odhadl na stovky milionů dolarů.

Dodal, že ačkoliv Kyjev nijak nezmenšuje význam opatření proti obcházení již existujících sankcí, EU se musí podle něho připravovat na přijetí jedenáctého balíku. Ten desátý obsahuje kromě jiného větší restrikce vývozu zboží dvojího využití, opatření proti subjektům podporujícím válku, šířícím propagandu nebo dodávajícím drony, jež Rusko využívá k útokům. Kvůli odporu některých členských zemí se sankce nevztahují na sektor ruské jaderné energetiky.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek