Svět si připomene rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu

Rok od chvíle, kdy ruská vojska vtrhla na Ukrajinu a ukrajinská města rozechvěly první exploze, si dnes lidé po celém světě připomenou na řadě vzpomínkových akcí i protestů. Na tiskové konferenci vystoupí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jednat budou zástupci skupiny G7 či Rada bezpečnosti OSN.

S projevy dnes vystoupí hned několik světových lídrů včetně Zelenského. Jeho tisková konference nese název Únor – rok nepřemožitelnosti, místo a čas nejsou známé. Očekává se také, že proslov k výročí ruské invaze pronese i čínský prezident Si Ťin-pching. Jeho součástí má být i čínský návrh na mír. Dnes večer s projevem k výročí ruské invaze na Ukrajinu vystoupí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Akce na podporu Ukrajiny se budou konat v řadě evropských metropolí, protesty a vzpomínkové ceremonie se odehrají i v Praze. Od čtvrtečního večera po další tři noci bude v ukrajinských barvách svítit Eiffelova věž. Žlutá a modrá, tady barvy ukrajinské vlajky, se objeví i na špičce Empire State Building v New Yorku.

Akci k připomínce prvního výročí ruské invaze dnes v berlínském prezidentském sídle Bellevue pořádá německý prezident Frank-Walter Steinmeier společně s ukrajinským velvyslancem v Německu Oleksijem Makejevem. Přítomni budou mimo jiné kancléř Olaf Scholz s většinou ministrů, promluvit má skrze video i Zelenskyj. V solidaritě s Ukrajinou budou před Bellevue, Říšským sněmem a dalšími budovami v Berlíně vyvěšeny ukrajinské vlajky a v metropoli i dalších německých městech jsou naplánované demonstrace. Naproti ruské ambasádě v Berlíně má být na znamení protestu postaven ruský tank T-72 zničený na Ukrajině.

Jedenáct úderů dnes zahájí minutu ticha po celé Británii, která tím chce uctít odvahu Ukrajinců tváří v tvář ruské invazi a zdůraznit solidaritu a podporu Londýna Kyjevu. Akci ze své kanceláře v Downing Street povede britský premiér Rishi Sunak.

V New Yorku zasednou ministři zahraničí zemí Rady bezpečnosti OSN, kteří budou hovořit situaci na Ukrajině. On-line zasednou představitelé zemí G7 – USA, Británie, Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska a EU, ke kterým se připojí také ukrajinský prezident. Podle japonských médií skupina pravděpodobně potvrdí další spolupráci při podpoře Ukrajiny a odsoudí Rusko.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek