Desátý balíček sankcí proti Rusku

Ve středu 15. února oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová obsah dalšího balíčku sankcí proti Rusku uvaleného z důvodu vedení nespravedlivé a nevyprovokované války na Ukrajině. Sankce se mimo jiné vztahují i na entity napojené na Íránské revoluční gardy kvůli poskytnutí dronů Rusku. Téma ruské agrese dnes opět probere rovněž zasedání Rady pro zahraniční věci.

Sankce 10. balíčku nadále mají rozšířit zákaz vývozu do Ruska v rozsahu dalších 11 miliard eur za účelem odstřižení Ruska od kritických technologií a průmyslového zboží. Jedná se zejména o zboží pro Rusko esenciální, které nelze získat jinak než prostřednictvím obchodu se třetími zeměmi. Zákaz exportu se má týkat elektroniky, specializovaných vozidel, strojních dílů, náhradních dílů do nákladních automobilů a proudových motorů.

Druhou oblastí, na které sankce dopadají, je zboží dvojího využití, tedy zboží pro civilní i vojenské účely, a vyspělé technologie. Zakázán bude export veškerých technologických produktů, které Rusko dle nálezů na bojišti využívá ve válce. Jedná se o termokamery a 47 elektronických komponentů, které mohou být použity v ruských zbraňových systémech, dronech, raketách a vrtulnících.

Jelikož Rusko získalo některé technologie a zboží dvojího využití od třetích zemí, Evropská komise navrhla vůbec poprvé sankcionovat i subjekty ze třetích zemí. Konkrétně se jedná o 7 íránských subjektů napojených na Íránské revoluční gardy, které prodaly Rusku drony Šahíd, určené k útokům na civilisty. Evropská unie je navíc připravena na seznam přidat další íránské subjekty či subjekty ze třetích zemí, které Rusku takové technologie poskytují.

Nová opatření taktéž zavádí sledování oligarchů snažících se ukrýt nebo prodat svá aktiva, aby unikli sankcím. Evropská unie by měla vytvořit přehled všech zmražených aktiv ruské centrální banky držených v EU. Výnosy z ruských veřejných aktiv by se podle předsedkyně komise von der Leyenové mohly využít k financování obnovy Ukrajiny.

Za účelem rychlého přijetí balíčku sankcí proběhne během tohoto týdne fórum koordinátorů sankcí, kterého se zúčastní mezinárodní partneři a členské země EU. Předsedkyně Evropské komise zdůraznila, že cílem je přijmout balíček do 24. února, tedy přesně rok po zahájení války na Ukrajině.

Vysoký představitel Unie pro vnější vztahy Josep Borrell informoval o tom, že Komise chystá seznam osob zodpovědných za vojenské aktivity, politická rozhodnutí, ruskou propagandu a dezinformace. Sankce budou cílit např. na další vojenské a politické činitele, dále na osoby zapojené v únosech, deportacích, nucených adopcích ukrajinských dětí do Ruska, produkci technologií útočících na ukrajinské civilisty apod.

Dnes mimo jiné zasedá Rada pro zahraniční věci, která má projednat otázku ruské agrese vůči Ukrajině. Dále bude informována např. o aktuální situaci v Íránu. Více informací o zasedání Rady pro zahraniční věci se dočtete v zítřejším článku.

Autorka: Martina Wranová, Euroskop.cz

Zdroj: Evropská komise

Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek