Rada pro obecné záležitosti zasedala 6. února v Bruselu

Na první Radě pro obecné záležitosti během švédského předsednictví, která proběhla v pondělí 6. února v Bruselu, nejprve Švédsko tradičně představilo své priority. Ministři se následně věnovali přípravě mimořádné Evropské rady, která se v Bruselu uskuteční ve dnech 9. a 10. února. Rada byla také informována o aktuálním vývoji vztahů mezi EU a Spojeným královstvím.

Hlavními prioritami švédského předsednictví, které na Radě pro obecné záležitosti představilo, jsou bezpečnost, konkurenceschopnost, ekologická a energetická transformace, a demokratické hodnoty a právní stát.

Pokud jde o Radu pro obecné záležitosti, švédské předsednictví informovalo, že bude pokračovat v práci v jednotlivých oblastech spadajících do její kompetence, jako je politika rozšíření EU, dodržování pravidel právního státu či  posilování demokracie a integrity voleb. Bude také usilovat o posílení schopností EU v oblasti připravenosti na krize a jejich řešení, pokračovat v činnostech navazujících na Konferenci o budoucnosti Evropy a podporovat úsilí Komise o každodenní provádění dohod mezi EU a Spojeným královstvím.

V rámci příprav mimořádného zasedání Evropské rady Rada pro obecné záležitosti projednala návrh jejích závěrů. Evropská rada se bude na svém zasedání zabývat útočnou válkou Ruska proti Ukrajině. Jednání se uskuteční týden po summitu EU–Ukrajina konaném dne 3. února v Kyjevě a téměř rok po začátku ruské agrese. Dalšími dvěma tématy setkání lídrů jsou ekonomika a migrace.

V diskuzi ministrů opakovaně zaznívala potřeba nadále poskytovat Ukrajině podporu ve všech dimenzích, včetně práce na odpovědnosti Ruska za zločin agrese či hledání možností využití zmrazených ruských aktiv k rekonstrukci Ukrajiny. V případě ekonomické části většina států opět vyzývala k opatrnosti ohledně uvolnění pravidel veřejné podpory s ohledem na integritu vnitřního trhu a zachování soudržnosti. V oblasti migrace ministři nejčastěji zmiňovali nutnost posílit ochranu vnějších hranic, spolupráci se třetími zeměmi na návratech odmítnutých žadatelů o azyl nebo sladění vízových politik partnerů v sousedství.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič následně informoval ministry o aktuálním vývoji vztahů mezi EU a Spojeným královstvím, jejichž hlavním hybatelem zůstávají nadále diskuze o implementaci Protokolu o Irsku a Severním Irsku, který je součástí dohody o vystoupení Spojeného království uzavřené mezi EU a Spojeným královstvím a zajišťuje, aby se zabránilo vzniku tvrdé hranice na irském ostrově po formálním odchodu Spojeného království z EU.

Na závěr jednání Francie s Německem informovaly o přijetí společné deklarace k 60. výročí uzavření Elysejské smlouvy, a s tím souvisejícím ustavení expertní skupiny pro institucionální reformu EU. Francie také upozornila na problematiku financování organizací, které nesdílejí hodnoty EU.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Zdroj: Rada EU

Sdílet tento příspěvek