EU mobilizovala více než 1150 záchranářů pro Turecko

Evropská unie dosud prostřednictvím svého centra pro pomoc při katastrofách zmobilizovala 27 pátracích a záchranných týmů pro Turecko, které v pondělí zasáhlo mohutné zemětřesení s tisícovkami obětí. Oznámil to dnes unijní komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič. V týmech je dohromady více 1150 záchranářů a zhruba 70 speciálně vycvičených psů.

„Dosud jsme zmobilizovali 27 pátracích a záchranných a lékařských týmů z 19 evropských zemí prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU na pomoc po zemětřesení, dohromady přes 1150 záchranářů a 70 záchranářských psů,“ napsal Lenarčič na twitteru.

Všem 19 zemím, které se na pomoci podílejí, eurokomisař poděkoval za „solidaritu EU v její nejlepší podobě“. Mezi těmito zeměmi uvedl i Českou republiku. Na koordinované pomoci EU se však podle něj podílely i nečlenské země, jako je Albánie nebo Černá Hora.

Předtím Lenarčič na twitteru uvedl, že v pondělí odpoledne do zasažených oblastí jako první týmy v rámci pomoci koordinované Evropskou unií dorazily týmy z Rumunska, Bulharska a Maďarska. V oblasti už jsou ale i čeští záchranáři.

Počet mrtvých po ničivém pondělním zemětřesení v Turecku a Sýrii podle nejnovější bilance přesáhl 5000. Turecký viceprezident dnes dopoledne informoval o 3419 mrtvých, zatímco v Sýrii zemřelo podle ranních informací úřadů a místních záchranářů 1602 lidí. Situaci v zemi komplikuje špatné počasí, kvůli kterému je velmi těžké dostat do některých regionů pomoc.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek