Evropská komise navrhuje zastropovat ruské prémiové i levnější ropné produkty

Evropská komise navrhuje, aby Evropská unie stanovila cenový strop 100 dolarů za barel na ruské prémiové produkty, jako je nafta, a 45 dolarů za barel na levnější produkty, jako je topný olej. S odvoláním na nejmenované unijní představitele o tom dnes informovala agentura Reuters. EU a skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 se snaží kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu omezit příjmy Ruska z vývozu ropy.

Návrh dnes unijní exekutiva poslala členským státům, jejichž zástupci o něm budou jednat na schůzce v pátek odpoledne. Cílem bude dosáhnout dohody před nedělí 5. února, kdy vstoupí v platnost cenový strop na dovážené ruské ropné produkty v souladu s dohodou zemí G7.

Cenový strop na ruské ropné produkty navazuje na limit 60 dolarů za barel, který byl na ruskou ropu uvalen 5. prosince. Cenové stropy zavedené zeměmi G7 a EU mají omezit schopnost Moskvy financovat její agresi vůči Ukrajině.

Fungují tak, že zakazují západním pojišťovacím a přepravním společnostem pojišťovat nebo přepravovat náklady ruské ropy a ropných produktů, pokud nebyly nakoupeny za stanovený cenový strop nebo za nižší cenu.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek