Evropská komise vidí v Česku investice do školství a zdravotnictví z plánu obnovy

V ČR jsou vidět významné investice do školství a zdravotního systému z Národního plánu obnovy (NPO). Na konferenci týkající se uskutečňování projektů v rámci NPO to řekla generální ředitelka Evropské komise pro obnovu a oživení Céline Gauerová. Uvítala i přijímání protikorupčních opatření a zdůraznila, že systémové reformy musí být nedílnou součástí NPO vedle samotných investic.

Gauerová uvítala pokrok, kterého Česko zatím dosáhlo, ale zdůraznila, že je nutné v investicích i reformách pokračovat. Připomněla, že možnost využití evropských prostředků v Národním plánu obnovy skončí v roce 2026. Celkem by Česko mělo získat sedm miliard eur (167 miliard korun).

Gauerová v úvodním projevu na dnešní konferenci také uvedla, že plány obnovy v jednotlivých členských státech EU musí přispět k proměně celé unie, nikoli jen k návratu do stavu před pandemií covidu-19. V případě Česka podle ní může být NPO nástrojem, který pomůže snížit závislost země na ruských fosilních palivech a urychlit proměnu energetiky i dopravy.

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek ve svém úvodním projevu uvedl, že Česko musí masivně investovat do udržitelných zdrojů energie. Podle něj je třeba vytvořit správné pobídky, aby nová energetika byla pro občany co nejvýhodnější.

Česko v listopadu podalo žádost o proplacení prvních zhruba 1,1 miliardy eur za projekty z NPO. Další žádost o podobnou částku by měla do Evropské komise směřovat v letošním roce.

NPO vznikl jako nástroj ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU. Účastníci dnešní konference ale zdůrazňovali, že plán musí pomáhat i k řešení nových krizí, které se objevily po pandemii, zejména problému s vysokými cenami energií, který vznikl po ruském napadení Ukrajiny.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek