Předseda Evropské rady Charles Michel míří do Kyjeva na jednání se Zelenským

Šéf Evropské rady Charles Michel dnes uvedl, že je na cestě do Kyjeva. S prezidentem Volodymyrem Zelenským chce jednat o opatřeních na posíleUkrajiny. Rusko zaútočilo na Ukrajinu téměř před 11 měsíci, loni 24. února. Západní země Kyjevu poskytují humanitární, finanční i vojenskou pomoc.

Rozhovory se Zelenským se budou týkat „konkrétních opatření (…), která zajistí, aby (Ukrajina) byla silnější a mocnější“, řekl Michel ve videopříspěvku, který byl nejspíše natočen v železničním vagonu.

„Ukrajinci bojují za svou zemi, za budoucnost svých dětí. Bojují však také za naše společné evropské hodnoty míru a prosperity. Potřebují naši podporu a zaslouží si ji,“ řekl Michel. Dodal, že se v Kyjevě setká také s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem a poslanci parlamentu.

Návštěva se uskuteční v předvečer zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu v německém Ramsteinu, která pod vedením Spojených států sdružuje přibližně 50 zemí. Páteční jednání se má soustředit na koordinaci pomoci Ukrajině, včetně poskytnutí těžkých obrněných vozidel a moderních systémů protivzdušné obrany.

Michel se ve středu vyslovil pro to, aby Západ poskytl Ukrajině tanky, a pomohl jí tak čelit ruské invazi. Německé tanky Leopard 2 chtějí dodat Polsko či Finsko, potřebují však souhlas Berlína, který se dosud zdráhá jej udělit. Británie již přislíbila 14 těžkých tanků Challenger 2.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek