Švédský premiér Kristersson v Evropském parlamentu představí priority předsednictví

Švédský premiér Ulf Kristersson dnes europoslancům představí plány pro následující půlrok, kdy bude jeho země předsedat Radě Evropské unie. Vůdčí roli převzala skandinávská země začátkem měsíce po České republice a Stockholm už dříve avizoval, že jeho hlavními úkoly bude udržet jednotu sedmadvacítky ohledně podpory Ukrajiny, pokračovat v jednáních o reformě trhu s energiemi nebo o opatřeních v boji proti změnám klimatu.

Na plenární schůzi ve Štrasburku se Kristersson poprvé představí jako šéf vlády, v jejímž čele stojí teprve dva a půl měsíce. Menšinový pravicový kabinet se opírá také o hlasy euroskeptické a protiimigrační strany Švédští demokraté, a europoslanci tak zřejmě budou chtít slyšet, jak toto politické spojenectví ovlivní dlouhodobé snahy EU o reformu migračních a azylových pravidel.

Mezi velká témata následujících šesti měsíců bude patřit i debata o nových fiskálních pravidlech bloku nebo rozšíření bezhraničního schengenského prostoru o Rumunsko a Bulharsko. Největší pozornost se ale bude upírat směrem k Ukrajině a cenám energií, jejichž raketový růst v důsledku ruské invaze řeší celá Evropa. Švédsko hodlá mimo jiné pokračovat v dojednávání protiruských sankcí, jejichž další balík by mohla unie schválit už v nadcházejících týdnech.

Europoslanci dnes budou mimo jiné debatovat i o možném zřízení zvláštního tribunálu, který by se zabýval válečnými zločiny během ruského vpádu na Ukrajinu. S šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem pak proberou i další reakci EU na protivládní protesty v Íránu, které Teherán tvrdě potlačuje.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek