Eurokomisaři na úvod švédského předsednictví vyjeli za polární kruh

Delegace Evropské komise vedená její šéfka Ursulou von der Leynovou dnes přijela do nejsevernějšího švédského města Kiruny, kde symbolicky zahájí předsednictví této skandinávské země v Radě Evropské unie. Švédsko ho začátkem ledna na půl roku převzalo od Česka.

V Kiruně, která je známá hlavně těžebním průmyslem, panují přísná bezpečnostní opatření. Erik Eriksson, jeden z místních obyvatel, Švédskému rozhlasu řekl, že je rád, že se ve městě něco děje, protože tomu tak obvykle není. Akcí se účastní i švédský král Carl XVI. Gustaf. Hosté z Bruselu a členové švédské vlády měli dnes na programu večeři v hotelu z ledu. V pátek budou jednat o současném dění v EU, včetně přechodu k zeleným technologiím. V přítomnosti krále také otevřou první evropskou základnu pro start satelitů na kosmodromu Esrange. Plánovaná je tisková konference von der Leyenové a švédského premiéra Ulfa Kristerssona.

Návštěva eurokomisařů v zemi, která aktuálně vykonává předsednickou funkci v evropském bloku, je dlouhodobou unijní tradicí. České předsednictví loni v létě symbolicky začalo v Litomyšli.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek