Německo považuje Čínu za epidemicky rizikovou oblast, cestující musí mít test

Německo ode dneška považuje Čínu za epidemicky rizikovou oblast, kde hrozí vznik nebezpečných variant koronaviru. Pro cestující z Číny to pro vstupu do Německa znamená předložit negativní test, karanténa vyžadována není. Podobný krok jako Německo učinily i další evropské země, které se obávají prudkého šíření covidu-19 v Číně.

„Čínská lidová republika je od 9. ledna od 0:00 považována za oblast s variantami viru, kde hrozí výskyt znepokojivé varianty viru,“ uvedl německý Institut Roberta Kocha, který seznam rizikových oblastí spravuje. Na seznamu, o jehož podobě rozhodují spolková ministerstva zdravotnictví, vnitra a zahraničí, je nyní jen Čína, a to bez Hongkongu.

Cestující z Číny se pro vstup do Německa musí prokázat osvědčením o negativním testu. Rozbor nemusí být PCR, postačí antigenní rychlotest. Karanténu a ani vyplnění vstupního formuláře Německo nevyžaduje. Pokud by se v Číně prokázal výskyt znepokojivé varianty koronaviru, tak může Německo podmínky pro cestující zpřísnit například o karanténu či o pozastavení mezinárodních letů.

Opatření přijímá i EU jako celek

Minulý týden ve středu se zástupci unijních vlád shodli na doporučení, aby pasažéři leteckých společností na linkách z Číny do zemí Evropské unie museli před nástupem do letadla disponovat negativním testem na covid-19, který nebude starší více než 48 hodin. Německé ministerstvo zahraničí následně doporučilo Němcům necestovat do Číny, pokud to není nezbytně nutné. Jen v naléhavých případech radí do Číny cestovat i české ministerstvo zahraničí.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek