Jednání ohledně Severního Irska rychle postupují, uvedl šéf britské diplomacie Cleverly

Práce na vyřešení otázek ohledně statusu Severního Irska po odchodu Británie z Evropské unie postupují relativně rychle, uvedl dnes šéf britské diplomacie James Cleverly. V Londýně přivítal německou ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou, podle které se poslední jednání mezi Bruselem a Londýnem nesla v pozitivním duchu. Informovala o tom agentura Reuters.

„Postupujeme poměrně rychle a odvádíme obrovský kus dobré práce,“ řekl Cleverly na tiskové konferenci po jednání s Baerbockovou. „Opravdu vítáme… mnohem konstruktivnější tón v rozhovorech mezi Spojeným královstvím a (Evropskou) komisí,“ uvedl britský ministr. Vyjádřil také naději, že by řešení mohl Londýn s EU  najít do dubna.

Vzájemná důvěra mezi Británií a EU snad podle Baerbockové povede k rychlému pokroku v jednáních a nalezení řešení. Šéfka německé diplomacie uvedla, že EU je připravena být flexibilní.

Rozhovory o severoirském protokolu, tedy o té části brexitové dohody, která hovoří o kontrolách zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie, byly po sedmiměsíční pauze obnoveny loni v říjnu.

Británie formálně opustila EU před téměř třemi lety. Učinila tak na základě dohody, která ošetřuje i klíčovou výzvu v podobě zachování volného režimu na hranici Severního Irska s Irskou republikou, z níž se v důsledku brexitu stala hranice EU. Nakonec se Londýn a Brusel dohodly, že na uvedenou část Spojeného království se budou nadále vztahovat pravidla jednotného unijního trhu, zatímco kontroly zboží budou probíhat při jeho cestě mezi regionem a zbytkem Británie.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek