Vláda se zabývala předsednictvím, ČR podle Fialy získala kredit v zahraničí

Vláda dnes projednala vyhodnocení českého předsednictví v Radě Evropské unie. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala. Všichni členové vlády jsou si vědomi kreditu, který Česká republika za poslední půlrok v zahraničí získala, a všichni se shodli na tom, že je nutné na tomto kreditu dál stavět, uvedl. Od ledna předsednictví převzalo Švédsko.

Podle Fialy je důležité dál zkušenosti zúročit při mezinárodních jednáních, v prosazování zájmů České republiky či v posílení personálního obsazení českých občanů v unijních institucích.

Země EU se za českého předsednictví dohodly například na snižování spotřeby elektřiny ve špičce a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv. Po mnoha týdnech vyjednávání se shodly na parametrech nouzového omezení cen plynu v případě jejich výrazného růstu. Kompromisní návrh českého předsednictví podpořila velká většina zemí včetně Německa, které bylo dlouhodobě proti.

EU také jednomyslně přijala další tři sankční balíky proti Rusku a nakonec schválila finanční podporu Ukrajiny na příští rok 18 miliard eur (435 miliard korun), kterou zprvu blokovalo Maďarsko.

Zástupci předsednictví se s europoslanci shodli také na omezení prodeje nových aut s klasickými spalovacími motory od roku 2035 nebo na reformě trhu s emisními povolenkami, jež se stala terčem kritiky opozice i některých oborů ekonomiky.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek