Síkela: Česko bude v EU dál velmi aktivní zemí, která bude prosazovat své zájmy

Česká republika se nyní v EU přesune z pozice nezávislého moderátora do role velmi aktivní země, která bude prosazovat své zájmy. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Chce se vrátit například k jednáním o postavení jaderné energetiky, chce také dokončit některé rozjednané smlouvy. Uplynulé předsednictví ČR v Radě EU Síkela zhodnotil i přes kritiku opozice jako úspěšné.

„Nechceme si nechat vzít ten leadership a tu zodpovědnost, kterou jsme si na sebe vzali během předsednictví. Budeme hledat koalice a navazovat dohody se stejně smýšlejícími státy a při tom prosazovat naše zájmy,“ řekl Síkela k prioritám ČR při jednáních EU v dalších měsících.

Chce například opět otevřít jednání o taxonomii k nízkouhlíkovým zdrojům energie, zejména pak o nových technologiích v jaderné energetice nebo o výrobě vodíku z jádra. Kromě toho chce dál prosazovat další rozšiřování dohod s partnerskými státy mimo EU nebo naplňování a další rozvíjení dříve sjednaných smluv.

Síkela zároveň zhodnotil předsednictví Česka v Radě EU během druhé poloviny loňského roku jako úspěšné. Podle něj se nenaplnily katastrofické scénáře o nedostatku plynu, na čemž má Česko podle ministra lví podíl. Vyzdvihl především dohody o úsporách elektřiny a plynu, o společných nákupech plynu, dále pravidlech vzájemné solidarity v případě energetické krize nebo na krizovém mechanismu na zastropování cen plynu. Kromě energetiky Síkela připomněl také dohody o aktivitách k výrobě čipů v Evropě nebo rozšiřování obchodních dohod EU s třetími zeměmi.

Ministr zároveň odmítl opoziční kritiku dohody o emisních povolenkách. Podle něj se v této otázce podařilo dosáhnout všech cílů, které si vymezila už předchozí vláda Andreje Babiše. Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka vláda nevyužila šanci při předsednictví něco změnit. Zkritizoval zejména dohodu unie na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami. Systém obchodování s povolenkami se bude vztahovat i na vytápění a na silniční dopravu, neunikne mu ani námořní doprava. Unie zároveň zrychlí tempo, jakým firmy z různých odvětví budou muset snižovat škodlivé emise. Ekonomické dopady přechodu na čistší energetiku má spotřebitelům pomoci mírnit nově zřízený klimatický fond. „Domácnosti a rodiny budou platit za vytápění fosilními palivy a za to, že budou jezdit auty na spalovací motory,“ kritizoval Havlíček s tím, že to sice bude platit až od roku 2027, už nyní ale opatření bude mít z psychologických důvodů vliv na ceny energií.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek