Průzkum: Nezávislost na Spojeném království si přeje 56 procent Skotů

Až 56 procent Skotů si nyní přeje nezávislost Skotska na Spojeném království, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos publikovaného Reuters. Podíl je o šest procentních bodů vyšší oproti podobnému průzkumu z května. Britský nejvyšší soud před dvěma týdny rozhodl, že Skotsko nemůže bez souhlasu Londýna uspořádat druhé referendum o nezávislosti.

Vzrůstající podpora nezávislosti je de facto i podporou pro nejsilnější stranu ve skotském parlamentu, tedy pro Skotskou národní stranu (SNP), jejímž hlavním politickým programem je nezávislost na Británii. „Zda jde jen o rychlý nárůst v reakci na rozhodnutí britského soudu, nebo o dlouhodobější trend, se teprve ukáže,“ uvádí Emily Grayová, ředitelka skotské pobočky Ipsos.

Téma skotské nezávislosti zmínila při dnešních interpelacích ve Westminsteru poslankyně za SNP Philippa Whitfordová. Premiéra Rishiho Sunaka se zeptala, zda je přesvědčený o tom, že Spojené království je stále dobrovolným svazkem národů, a zda může objasnit, jak se Skotové mohou demokraticky rozhodnout, zda v něm chtějí setrvat.

„Plně respektujeme rozhodnutí nejvyššího soudu a ve Spojené království máme důvěru. Se skotskou vládu budeme konstruktivně spolupracovat tak, abychom naplnili potřeby skotských občanů,“ odpověděl Sunak.

Skotové v referendu v roce 2014 rozhodli většinou 55 ku 45 procent hlasů, že samostatnost nechtějí. Zastánci nezávislosti však nyní argumentují, že situace se změnila poté, co Británie opustila Evropskou unii. V hlasování o brexitu se 62 procent Skotů vyslovilo pro setrvání v EU.

Skotský parlament má v rámci Británie v určitých oblastech přenesou pravomoc, v otázkách zemědělství, zdravotnictví, soudnictví, kultury a mnoha dalších o správě Skotska rozhoduje nezávisle na Londýnu. Ve Westminsteru naopak politici rozhodují o obchodu, zahraniční politice, dopravě, obranných záležitostech, sociální politice nebo volbách.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek