Agentura EU pro Kosmický program pořádá 9. – 10. prosince Dny otevřených dveří

Po dvou letech virtuálních a venkovních akcí Agentura EU pro Kosmický program (EUSPA) znovu otevírá dveře veřejnosti. Letošní ročník s tématem “Pozoruj, naviguj, komunikuj” je zaměřen na to, jak složky Kosmického programu EU Galileo, EGNOS, Copernicus, GOVSATCOM, Space Situational Awareness a brzy i IRIS2 pomáhají v každodenních situacích.

Součástí dvoudenní akce budou digitální instalace a nevšední zážitky, které představí Kosmický program EU i agenturu EUSPA. Zvláštní důraz bude kladen na přínos programu pro řešení změny klimatu. Akce nabídne nejen zajímavé semináře a zábavný vzdělávací program, ale i příležitost promluvit si s odborníky EUSPA o kariérních možnostech a podnikání v oblasti vesmíru.

Dny otevřených dveří v centrále EUSPA jsou rovněž příležitostí zhodnotit přínosy Kosmického programu EU pro českou ekonomiku. Dle posledních studií přispěly aktivity agentury do českého HDP až 140 miliony eur, což představuje přibližně 4000 pracovních míst.

Kdy:

Dny otevřených dveří EUSPA budou probíhat v pátek 9. prosince a sobotu 10. prosince vždy od 9:00 do 18:00.

Kde:

Akce proběhne v sídle agentury EUSPA, na adrese Jankovského 438/2, 170 00 Praha 7 – Holešovice.

Více informací najdete zde.

O Agentuře Evropské unie pro Kosmický program (EUSPA)

Agentura EUSPA zajišťuje bezpečné a spolehlivé služby evropské družicové navigace, komerční využití dat a služeb Galileo, EGNOS a Copernicus, koordinuje program EU pro vládní družicovou komunikaci (GOVSATCOM) a od roku 2023 bude působit jako kontaktní místo programu pro pozorování a sledování vesmíru (SST). EUSPA také odpovídá za bezpečnostní akreditaci všech složek Kosmického programu EU. Prostřednictvím podpory vývoje inovativního a konkurenceschopného kosmického odvětví a díky spolupráci s celou komunitou EU v této oblasti EUSPA přispívá k Zelené dohodě pro Evropu a digitální transformaci i bezpečnosti Unie a jejích občanů a současně posiluje autonomii a odolnost EU.

Zdroj: EUSPA

Autor: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek