EU napadne u WTO Čínu; jednou kvůli patentům, podruhé kvůli dovozu z Litvy

Evropská unie postoupí Světové obchodní organizaci (WTO) dva spory, které vede s Čínou. Jednání s Pekingem o jejich vyřešení totiž nepřineslo výsledky. Jeden případ se týká omezení dovozu z Litvy, druhý praxe, kdy Čína omezuje držitele patentů při uplatňování jejich práv na ochranu inovací před soudem. Agentuře Bloomberg to řekl eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis.

WTO předpokládá, že komisi pro řešení sporu zřídí na začátku příštího roku. Vynesení verdiktu může trvat až rok a půl.

Oba případy mají podle Dombrovskise systémový význam. EU upřednostňovala nalezení řešení za pomoci konzultací, do kterých investovala mnoho času. Jednání však nepřinesla uspokojivé výsledky, dodal Dombrovskis.

Eskalace obchodního sporu s Čínou přichází v době, kdy EU své vztahy s touto zemí přehodnocuje. Snaží se také obnovit politické vztahy s Pekingem a chce, aby čínská vláda hrála aktivnější roli prostředníka ve vztazích s Ruskem po jeho invazi na Ukrajinu.

Vzájemné vztahy se začaly zhoršovat od loňského prosince, kdy Čína zavedla opatření proti dovozu zboží z Litvy a dalších výrobků z EU, které obsahují litevské komponenty. Učinila tak poté, co Tchaj-wan otevřel v Litvě svou obchodní kancelář. Spor zasáhl i firmy ze Švédska a Německa, export z Litvy do Číny klesl od ledna do října meziročně o 80 procent.

Čína zakázala dovoz z Litvy buď zablokováním celního odbavení nebo zavedením fytosanitárních požadavků u některých výrobků, včetně hovězího a některého alkoholu. Tyto praktiky zasáhly i další země, například Austrálii a Kanadu.

EU se také stane první jurisdikcí, která požádá WTO o verdikt ohledně opatření, kterými Čína brání společnostem v ochraně jejich patentových práv týkajících se špičkových technologií. Čínské soudy od srpna 2020 vydávají tzv. protižalobní zákazy, kterými chtějí odradit firmy od podání žaloby mimo své hranice za účelem urovnání sporu pod pokutou 130.000 eur (3,2 milionu Kč) denně. EU tyto zákazy považuje za součást snahy Číny zaujmout vyšší pozici v technologickém řetězci, aby mohla prodávat výrobky za nižší ceny. Kromě toho omezuje pravomoci evropských firem chránit důležité vzory pro tvorbu norem.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek