Europoslanci projednají migraci či prohlášení Ruska za teroristický stát

Europoslanci dnes budou hlasovat o rezoluci, která prohlašuje Rusko za stát podporující terorismus. Jednat budou také o finanční pomoci Ukrajině na příští rok. Dnešní zasedání ale zahájí debata o migraci, které se zúčastní český ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek a zástupci Evropské komise.

Rezoluce prohlašující Rusko za stát podporující terorismus reaguje mimo jiné na sérii útoků ruské armády na civilní cíle na Ukrajině. Evropský parlament chce svou rezolucí připravit půdu pro stíhání ruského prezidenta Vladimira Putina a dalších vrcholných ruských činitelů před mezinárodními soudy.

Europoslanci budou jednat rovněž o pomoci Ukrajině, včetně půjčky za 18 miliard eur (asi 438 miliard Kč) na příští rok. Parlament schválil, že se o pomoci bude hlasovat ve čtvrtek.

Debaty o migraci se spolu s Bekem zúčastní i místopředseda EK Margaritis Schinas a komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová. Diskuse reaguje na rostoucí migrační tlaky na takzvané balkánské cestě nebo na spory mezi Itálií a Francií o humanitární lodě, jež zachraňují migranty ve Středozemním moři. Debata se koná před mimořádnou páteční schůzí na stejné téma, kterou v Bruselu plánují ministři vnitra zemí EU.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek