Prague European Summit 2022: Poválečná obnova Ukrajiny a role EU

Jak změnila ruská agrese dynamiku vztahů EU a Ukrajiny? Jak zvládne Ukrajina poválečnou obnovu včetně digitalizace a udržitelnosti, aby se mohla integrovat do EU? Tyto a další otázky pokládal pražský zpravodaj BBC Rob Cameron prvnímu tajemníku pro ekonomické záležitosti Velvyslanectví Ukrajiny v České republice Andreji Kolesničenkovi v rámci diskuzního panelu s názvem European Chat na konferenci Prague European Summit, která se uskutečnila 10. a 11. listopadu v Lichtenštejnském paláci v Praze.

V dopoledních hodinách 11. listopadu, kdy probíhala konference Prague European Summit, ještě nebyl Cherson, přístavní město na jižní Ukrajině, oficiálně a zcela osvobozen. Na otázku, zda se ruská armáda skutečně stáhne z Chersonu a zda se jedná o klíčový bod konfliktu, Andrej Kolesničenko odpověděl, že se „nejedná o stažení, ale o zatlačení ukrajinskou armádou a nucený odchod ruských vojáků.“

Podle slov ukrajinského diplomata osvobození Chersonu znamená další krok k vítězství. Ruský postup je však nepředvídatelný, tudíž není jasné, jak bude ruská armáda dále pokračovat. Osvobození by podle ukrajinského diplomata příliš neoslabilo ruskou propagandu, jelikož si dokázala poradit s vysvětlením ztráty dobytého území již dříve. Nutno podotknout, že k osvobození Chersonu v odpoledních hodinách 11. listopadu skutečně došlo.

Podle Kolesničenka je jisté, že Ukrajina je součástí Evropy. Lze vidět, že politika Evropské unie se momentálně zaměřuje a posouvá pozornost na východní Evropu. Ukrajina je také de facto součástí NATO dle jeho slov, neboť se jí dostává pomoci států NATO.

Co se týče poválečné obnovy infrastruktury, „nejprve musíme (Ukrajina) vyhrát válku, obnova poté bude rychlá,“ řekl Kolesničenko. Dále pokračoval popisem přípravy plánů na obnovu měst a možného zapojení českých společností a firem. Překážkou bývá však pojištění investic, které jsou ohroženy probíhajícím konfliktem. Některé české firmy ale stále operují na ruském území a realizují své projekty. Podle diplomata se po válce z Ukrajiny stane pro mnoho států skvělá příležitost pro investice, což pomůže opětovnému rozkvětu ukrajinské infrastruktury.

Autorka: Martina Wranová, psáno pro Euroskop

Ilustrační foto: Ukrajinská vesnice Jampil poškozená tvrdými boji. Zdroj: Profimedia/ČTK

Sdílet tento příspěvek