Čtyři středomořské země kritizují humanitární lodě za nedodržování práva

Itálie, Řecko, Kypr a Malta kritizují ve společném prohlášení lodě humanitárních organizací, které působí ve Středozemním moři. Podle prohlášení, o kterém média informovala v sobotu večer, lodě jednají „zcela nezávisle na úřadech“ a v nesouladu s duchem mezinárodního práva, které reguluje záchranné operace v moři. Čtveřice zemí také kritizuje, že ostatní unijní státy od nich převzaly „velmi malou část“ migrantů, kteří dopluli do středomořských zemí ze severu Afriky. K prohlášení se nepřipojilo Španělsko, které tvoří se signatáři prohlášení skupinu MED 5.

Prohlášení země vydaly jen pár dnů poté, co italské úřady neumožnily zakotvit ve svém přístavu humanitární lodi Ocean Viking s 230 migranty na palubě. Loď pak zamířila do Francie, která s jejím přistáním v přístavu nakonec souhlasila. Paříž italskou vládu za její postoj tvrdě kritizovala a uvedla, že Itálie měla povinnost loď přijmout.

„Nemůžeme souhlasit s představou, že země prvního vstupu jsou jedinými evropskými státy, kde se mohou nelegální migranti vylodit,“ píší v prohlášení středomořské státy. Ty kritizují humanitární lodě, které jednají naprosto nezávisle na úřadech. „Opakujeme náš postoj, že způsob jednání těchto soukromých lodí není v souladu s duchem mezinárodního práva týkajícího se operací hledání a záchrany (v moři),“ dodávají státy.

Nevládní organizace již dříve uvedly, že se své počínání snaží s úřady koordinovat. Dodávají také, že záchranu lidí na chatrným plavidlech jim přikazují mezinárodní úmluvy a zákony.

Středomořské státy také projevily zklamání z fungování dohody o dobrovolném přemístění migrantů a žadatelů o azyl, kterou uzavřelo 18 unijních států a tři další země v červnu. „Jen malý počet přesunutí (migrantů) byl uskutečněn,“ píší státy s tím, že čelí rostoucímu migračnímu tlaku.

Kvůli sporům ohledně lodi Ocean Viking Paříž pozastavila svůj plán přijmout z Itálie zhruba 3500 migrantů do léta příštího roku a vyzvala k podobnému kroku i další signatáře, mezi který mi je i Česká republika. Italské úřady poukázaly, že ostatní unijní země dosud z Itálie přijaly něco málo přes 100 migrantů. Podle dohody se má mechanismus solidarity týkat prioritně žadatelů o azyl.

Mezi signatáři sobotního prohlášení chybí Španělsko, které se s ostatními čtyřmi zeměmi v otázce migrace koordinuje. Madrid „nemůže podporovat návrhy, které by odměňovaly země, které nedodržují své povinnosti vyplývající z mezinárodního námořního práva“, řekl agentuře ANSA mluvčí španělské vlády s narážkou na jednání Říma v posledních dnech.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek