Agentura EU varuje před vzestupem kybernetických útoků motivovaných geopolitikou

Agentura pro kybernetickou bezpečnost Evropské unie (ENISA) očekává v blízké době větší výskyt kybernetických operací motivovaných geopolitikou. Ve své výroční zprávě o současných hrozbách to uvádí jako jeden z dopadů války na Ukrajině na poli kybernetické bezpečnosti. Ruská agrese podle agentury také přináší vlnu útoků proti dostupnosti webových stránek a internetového připojení a ukazuje, jak velkou roli mohou v konfliktech hrát dezinformace.

„Rusko-ukrajinská krize definovala novou éru kybernetického válčení a hacktivismu (hackerství jako formy aktivismu; pozn. ČTK), jejich role a dopadů na konflikty,“ uvádí ENISA v úvodu své analýzy, která mapuje období od loňského do letošního července. „Státy a další kybernetické operace se velmi pravděpodobně přizpůsobí tomuto novému stavu věcí a budou využívat novinek a výzev plynoucích z této války,“ pokračují autoři.

Nová situace vyvolaná útokem na Ukrajinu má podle zprávy důsledky pro mezinárodní normy v kyberprostoru, pokud jde o státní podporu útoků a útoky proti civilní infrastruktuře. „Vzhledem k nestabilní mezinárodní situaci očekáváme, že budeme v blízké až středně vzdálené budoucnosti svědky více kybernetických operací hnaných geopolitikou,“ varuje ENISA.

Výroční zpráva hovoří o nárůstu v počtu útoků

Ukrajina je už roky terčem významných kybernetických útoků, které zahrnovaly i vyřazení jisté elektrárny z provozu uprostřed zimy. V posledním roce se objevily další a další incidenty, těsně před vpádem ruských vojsk byly dočasně vyřazeny z provozu weby některých ukrajinských institucí včetně ministerstva obrany. Spojené státy nebo Británie útoky připisují Rusku a pomáhají Ukrajincům s obranou.

Podle agentury ENISA přinesla válka na Ukrajině kybernetické operace vedené „v součinnosti s kinetickými vojenskými kroky“. Výroční zpráva hovoří o výrazném nárůstu v počtu útoků, jejichž cílem je zablokovat přístup k jistým webům nebo k internetu celkově. Válka je přitom označena za hlavní důvod za těmito incidenty.

Dalším kybernetickým nástrojem války jsou dezinformační kampaně. ENISA uvádí, že invazi Rusů na Ukrajinu předcházela „obrovská vlna dezinformačních útoků“, která pokračovala i po 24. únoru. Cílem Ruska přitom bylo prezentovat agresi jako tažení proti „nacistům“ a jako osvobozování Ukrajiny, jakož i vytvořit zdání ukrajinské či západní agrese. Zavádějící a nepravdivé informace podle nové zprávy šířili také Ukrajinci, a to s cílem motivovat svou armádu a upozornit na ruské ztráty.

„Dnešní globální kontext nevyhnutelně způsobuje zásadní změny ve sféře kybernetických hrozeb,“ komentoval závěry ředitel ENISA Juhan Lepassaar. „Vstupujeme do fáze, která bude vyžadovat náležité obranné strategie na ochranu všech našich klíčových sektorů,“ dodal

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek