Nová italská premiérka Meloniová míří do Bruselu jednat s unijními lídry

Novou italskou premiérku Giorgiu Meloniovou dnes čeká první zahraniční cesta ve funkci, při níž se v Bruselu setká s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a šéfem Evropské rady Charlesem Michelem. Návštěva budí pozornost mimo jiné kvůli krajně pravicové orientaci nové italské vlády a dřívější kritice ze strany Meloniové na adresu Evropské unie. Minulý týden nicméně ministerská předsedkyně ujišťovala, že její vláda nehodlá stát v cestě evropské integraci.

Přesný program návštěvy nebyl den před příletem Meloniové známý. Evropská komise novinářům sdělila, že odpolední diskuse s von der Leyenovou se bude týkat mimo jiné energetiky, podpory Ukrajiny a realizace plánu obnovy po koronavirové krizi. Setkání Meloniové s Michelem je plánováno na 18:30.

Změny ve vedení Itálie

Meloniová bude v Bruselu necelé dva týdny poté, co se jako první žena v historii své země ujala premiérské funkce. Do té ji katapultovalo zářijové vítězství její krajně pravicové strany Bratři Itálie v parlamentních volbách, po nichž složila koalici s podobně orientovanou stranou Liga a uskupením Vzhůru Itálie okolo expremiéra Silvia Berlusconiho.

Meloniová a její pozice k EU

Meloniová byla v minulosti vůči EU silně kritická a její strana je spojována s neofašismem, mimo jiné proto, že má ve svém logu stejný prvek jako někdejší neofašistické hnutí MSI. Nové otázky tento týden vyvolávají zprávy o některých náměstcích v nové italské vládě, kteří v minulosti vyjádřili sympatie rodině fašistického diktátora Benita Mussoliniho nebo se objevili na fotografiích s neofašistickými a nacistickými symboly.

Při projevu v italském parlamentu Meloniová minulý týden uvedla, že se s fašismem nikdy neztotožňovala, a snažila se svou vládu prezentovat jako proevropskou. Cílem není „zpomalovat nebo sabotovat evropskou integraci, nýbrž ji usměrňovat, aby byla efektivnější při reakcích na krize“, uvedla premiérka.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek