Jak by měly sociální a energetické politiky reagovat na energetickou chudobu?

Součástí konference Řešení energetické chudoby: Přístup EU a sdílení osvědčených postupů byla panelová diskuse s názvem Reakce sociální a energetické politiky na energetickou chudobu. V rámci ní panelisté diskutovali nad optimální reakcí ze strany státu a nadnárodních organizací ve věci energetické chudoby.

Akci uspořádal Úřad vlády ve spolupráci s dalšími institucemi v rámci českého předsednictví v Radě EU. Jednou z priorit předsednictví je energetická bezpečnost, v kontextu současné energetické krize je však také zcela klíčové zajistit ochranu zranitelným sociálním skupinám.

Další hrozby spojené s energetickou chudobou

Panelisté se shodli na tom, že právě nízkopříjmovým skupinám hrozí energetická chudoba a další hrozby s ní spojené jako například nezaměstnanost a zadluženost. Diskuse se zúčastnili odborníci z řad veřejné a neziskové sféry, aby napříč debatou zazněly různé pohledy na problematiku. Panelovou diskusi moderoval Tomáš Kostelecký ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Bližší pohled do sociální politiky českého státu v rámci energetické chudoby přinesla náměstkyně pro řízení Sekce evropských fondů a mezinárodní spolupráce Ministerstva práce a sociálních věcí Martina Štěpánková. Evropský postoj reprezentoval ředitel Generálního ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a začleňování (GŘ EMPL) při Evropské komisi.

Cílená pomoc pro nízkopříjmové skupiny

Debaty se zúčastnila také Laura de Bonfils z EU Social Platforms, konfederační tajemník Evropské konfederace odborových svazů (ETUC) Ludovic Voet, ředitelka evropské kanceláře Červeného kříže Mette Peterson a ředitelka odboru zaměstnavatelských vztahů Dagmar Kužvartová.

Výsledkem debaty byl apel na monitorování situace nízkopříjmových skupin, aby byl stát i neziskové organizace schopen včasně reagovat s cílenou pomocí. Zároveň se debatující shodli na tom, že by tyto instituce měly také kontrolovat dodavatele energií, aby neužívaly nekalých praktik, které by dále prohlubovaly energetickou chudobu.

Dobře informovaní občané

Energetická chudoba může významně snižovat kvalitu života, ve vážnějších případech může končit smrtí. Účastníci debaty zdůraznili konkrétní případy, v rámci kterých lidé trpěli podvýživou nebo špatnou hygienou. Skokové navýšení cen energií může také dostat část střední třídy do kategorie zranitelné sociální skupiny.

Občané by zároveň měli být jasně informováni o procesech na energetickém trhu, aby se v něm mohli lehce orientovat. Opak by mohl mít negativní dopad na ekonomickou situaci těchto domácností.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Foto: Zdroj Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek