Podle Macrona je důležité, aby Británie po odchodu Trussové nalezla stabilitu

Podle Emmanuela Macrona je důležité, aby Británie po včerejší rezignaci premiérky Liz Trussové co nejrychleji nalezla stabilitu. Francouzský prezident to řekl v Bruselu při příjezdu na summit Evropské unie. Americký prezident Joe Biden ujistil, že ani po odchodu Trussové se nemění nic na tom, že USA a Británii jsou silní spojenci, mezi nimiž je trvalé přátelství. Ruské ministerstvo zahraničí odchod konzervativní političky uvítalo.

„To, co chceme, je především stabilita,“ prohlásil Macron. „V osobní rovině je mi vždycky líto, když vidím, jak nějaký kolega odchází,“ dodal.

Pokračování v úzké spolupráci s britskou vládou

Šéf Elysejského paláce se s Trussovou setkal před dvěma týdny v Praze na summitu Evropského politického společenství. Jejich schůzka byla vnímána jako sblížení Francie a Británie poté, co Trussová potvrdila, že Macron je přítel její země. Oba politici se tehdy dohodli na dalším společném setkání, což například BBC považovala za možnou novou fázi v postbrexitových vztazích Británie a EU.

„Děkuji premiérce Liz Trussové za to, že Spojeným státům byla partnerkou v mnoha záležitostech,“ uvedl Biden. Konkrétně jde o to, že Londýn i Washington dávají Moskvě jasně najevo, že nese odpovědnost za válku na Ukrajině. „Budeme pokračovat v úzké spolupráci s britskou vládou, abychom se vypořádali s celosvětovými výzvami, kterým naše země čelí,“ řekl také Biden.

Český premiér Petr Fiala podle úřadu české vlády uvedl, že věří, že nový britský premiér bude jmenován co nejdříve a že s ním bude moci nadále rozvíjet výborné česko-britské vztahy. Trussové přeje do budoucna vše dobré.

Ruská reakce

Nizozemský premiér Mark Rutte odchodu premiérky lituje, řekl, že si s Trussovou rozuměl. „Měli jsme stejný názor na celou řadu věcí,“ poznamenal a dodal, že se těší na spolupráci s jejím nástupcem nebo nástupkyní. „Bude už pátý, myslím,“ podotkl šéf nizozemské vlády, který je ve funkci od roku 2010.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že někoho tak katastrofálního Británie na premiérském postu ještě neměla. Podle ní se bude na Trussovou vzpomínat kvůli její „katastrofální nevzdělanosti“. Zacharovová tím zřejmě měla na mysli chybu, které se Trussová v únoru ve funkci ministryně zahraničí dopustila při schůzce se svým ruským kolegou Sergejem Lavrovem. Dvě ruské oblasti považovala za součást Ukrajiny a britská velvyslankyně v Rusku ji musela opravovat. Trussová za to sklidila posměch ruských médií.

Trussová jako šéfka britské diplomacie a později i jako ministerská předsedkyně patřila k zastáncům tvrdé linie vůči Rusku v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek