Českou delegaci na Valném shromáždění OSN vede Lipavský

Českou delegaci na 77. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů (OSN) povede 19. až 23. září ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). V tiskové zprávě o tom minulý týden informovalo ministerstvo zahraničních věcí. Lipavský přednese ve středu národní projev, v plánu má i další vystoupení či setkání s ministry zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance.

Lipavský cestou na Valném shromáždění naváže na loňskou účast svého předchůdce Jakuba Kulhánka (ČSSD). V předchozích letech zastupoval Českou republiku tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO).

Mezi hlavní témata zasedání bude patřit ruská agrese na Ukrajině a její dopady včetně energetické a potravinové krize a růstu cen. K Ukrajině se uskuteční zasedání Rady bezpečnosti OSN na vysoké úrovni i řada doprovodných akcí, mimo jiné zasedání skupiny přátel pro odpovědnost za agresi vůči Ukrajině či setkání ministrů na podporu Mezinárodního trestního soudu, uvedla česká diplomacie.

Lipavský na okraj Valného shromáždění pořádá tři doprovodné akce k tématům porušování lidských práv on-line, ochraně novinářů v konfliktech a humanitární diplomacii. Vystoupí také na summitu k přeměně vzdělávání a na summitu k informacím a demokracii.

Ministr se rovněž zúčastní neformálního jednání ministrů zahraničních věcí EU a setkání s ministry zemí NATO. Na programu má i jednání s vysokými představiteli OSN a dalšími šéfy diplomacií, uvedl Černínský palác. V New Yorku se Lipavský setká také s významnými českými osobnostmi a podnikateli.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek