Policie v Římě a Bruselu zatkla pět lidí podezřelých z převozu migrantů

Italská policie včera oznámila zatčení pěti lidí v Římě a v Bruselu podezřelých z převážení migrantů z Turecka do západní Evropy pomocí soukromých tryskových letadel. Za cestu si podle policie účtovali zhruba 10.000 euro (asi 245.000 korun). Podezřelí jsou obvinění z příslušnosti ke zločinecké organizaci.

Migranti, většinou etničtí Kurdové nebo Iráčané, od pašeráků po zaplacení dostali falešné diplomatické pasy Svatého Kryštofa a Nevisu. Pašeráci je posléze posadili na let na tento ostrov v Karibiku s přestupem v Evropě. Po přistání v evropském městě lidé odhalili svoji skutečnou identitu a požádali o azyl, uvedla policie v prohlášení.

Vyšetřovatelé odhalili nejméně pět jednotlivých cest do Itálie, Německa, Francie, Rakouska a Belgie mezi říjnem a prosincem 2020. Policie zatkla podezřelé na základě společného vyšetřování těchto pěti států s pomocí amerických úřadů a unijních agentur Europol a Eurojust.

Tři muži, Ital a dva Egypťané, byli zatčeni v Římě a jedna Egypťanka a jedna Tunisanka v Bruselu. Dva další podezřelí jsou na útěku. Belgická policie kromě toho zabavila dva soukromé tryskové letouny v hodnotě 426.000 eur (asi 10,4 milionu korun).

Takzvanou východní středomořskou cestou do EU v první polovině letošního roku nelegálně přišlo 22.601 lidí, vyplývá z dat unijní agentury Frontex.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek